Creşterea economică în România, de 1,1% în ultimul an
Produsul Intern Brut al României a crescut cu 0,5% faţă de trimestrul trecut şi cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor INS.
Articol de Andra Gherega, 05 Octombrie 2012, 18:46
În industrie, cifra de afaceri a crescut în primele opt luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 3,4%, iar evoluţia a fost influenţată de creşterile din industria extractivă şi din cea prelucrătoare.
Venitul mediu al unei familii este de aproape 2400 de lei, iar cheltuielile de peste 2100.
Sunt date publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
Economia românească încearcă să se stabilizeze pe un drum ascendent, dacă analizăm datele statistice publicate vineri.
Astfel, chiar dacă în termeni nominali cifra de afaceri în industrie pe luna august a scăzut faţă de iulie, aceasta a crescut cu aproape trei procente şi jumătate în perioada ianuarie-august 2012, faţă de primele opt luni ale anului trecut.
În această perioadă unul dintre motoarele principale ale creşterii PIB a fost sectorul construcţiilor, un lucru cu atât mai îmbucurător cu cât dezvoltarea activităţii în construcţii poate genera pe orizontală creşteri importante ale altor sectoare conexe.
Doar 0,7% din cheltuieli se duc pe educaţie
Institutul Naţional de Statistică a calculat câştigul salarial mediu nominal net pe luna august 2012, care a fost de 1534 de lei, cu 1,4% mai mic decât în iulie.
Cel mai mult au câştigat românii care au lucrat în sectorul tehnologiei informaţiei, inclusiv în activităţi de servicii informatice, 3753 de lei, iar banii cei mai puţini i-au primit angajaţii din hoteluri şi restaurante, 857 de lei, însă câştigul salarial nominal net a crescut cu 5,4 procente în luna august a acestui an, comparativ cu august 2011.
Institutul Naţional de Statistică a publicat şi rezultatele unei anchete privind bugetele de familie pentru al doilea trimestru din acest an şi aflăm că veniturile băneşti au fost, în medie, de 2012 lei lunar pe familie, în vreme ce media veniturilor în natură a fost de 384 de lei.
Din această sumă românii au alocat aproape 73% pentru cheltuieli de consum, iar 16,5% au reprezentat plata taxelor şi impozitelor.
Din totalul cheltuielilor de consum alimentele şi băuturile nealcoolice deţin circa 43%, întreţinerea locuinţei puţin peste 15%, iar băuturile alcoolice şi tutunul 8%.
Românii au cheltuit cel mai puţin pentru educaţie: 0,7% din total.