Creşterea capacităţii operaţionale a NATO, obiectiv esențial pentru România
Ministrul de externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit, joi, la Bucureşti, cu secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Alexander Vershbow.
Articol de Alin Şerbănescu, 16 Octombrie 2015, 05:08
Ministrul de externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit, joi, la Bucureşti, cu secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Alexander Vershbow.
Implementarea integrală a planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO şi lansarea unei noi etape de adaptare a Alianţei pe termen lung reprezintă obiective esenţiale pentru România, în contextul summitului de anul viitor de la Varşovia - a afirmat Bogdan Aurescu.
El a adăugat că România acordă o atenţie deosebită şi includerii regiunii Mării Negre în conceptul de securitate a NATO.
În discuţiile pe care le-a avut cu secretarul general adjunct al NATO ministrul român de externe a apreciat şi faptul că structurile de comandă aliate, implementate în România, reprezintă capabilităţi esenţiale pentru realizarea unui plan de acţiune al Alianţei şi pentru gestionarea cu succes a unor eventuale provocări viitoare.
"În acest context, considerăm că este importantă o prezenţă rotaţională credibilă şi predictibilă a forţelor aliate pe flancul estic, în cadrul unui plan robust de măsuri de reasigurare şi de descurajare", a spus Bogdan Aurescu.
Şeful diplomaţiei române a salutat şi faptul că Baza de la Deveselu va deveni operaţională până la sfârşitul acestui an, iar în primăvara anului viitor va fi integrată în sistemul antirachetă al NATO.
Ministrul Bogdan Aurescu a mai precizat că România sprijnă creearea unui Birou de legătură al NATO la Chişinău în cel mai scurt timp.
El a reiterat importanţa unei politici a uşilor deschise Alianţei şi a exprimat sprijinul deschis al României în ceea ce priveşte candidatura Republicii Muntenegru.
La rândul său, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, şi-a manifestat optimismul în ceea ce priveşte summitul de la Varşovia, inclusiv ca urmare a contribuţiei active a României la eforturile unor parteneri cheie ai Alianţei, printre care Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.
Secretarul general adjunct al NATO a subliniat contribuţia României la stabilitatea din regiunea Mării Negre, care îşi menţine importanţa strategică pentru securitatea euroatlantică.
Alexander Vershbow a apreciat şi angajamentul politic al României de a acorda două procente din PIB până în anul 2017 pentru întărirea capacităţilor de apărare. Toate aceste contribuţii menţin puternice atât România, cât şi Alianţa Nord-Atlantică în actualul context internaţional - a subliniat secretarul general adjunct al NATO.
"Vedem cum tot mai mult Rusia îşi intimidează vecinii şi încearcă să schimbe graniţele cu forţa. Vedem cum cresc extremismul şi tensiunile de-a lungul Africii de Nord şi în Orientul Mijlociu şi vedem provocările care nu au frontiere, cum ar fi atacurile cibernetice şi colapsul energetic. De aceea, NATO este acum implicat în cel mai mare proces de reîntărire a apărării colective după încheierea războiului rece. Inclusiv prin amplasarea unor structuri în România, Alianţa ia toate măsurile de precauţie pentru întărirea apărării colective", a declarat Alexander Vershbow.
Secretarul general adjunct al NATO a atras atenţia că aceste măsuri sunt doar defensive, iar NATO nu doreşte confruntări cu nimeni, însă, în cazul care va fi necesar, Alianţa va acţiona pentru a menţine pacea, securitatea şi libertatea în statele membre.