Creștere ușoară a cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus
Articol de Adriana Turea, 12 Iunie 2020, 06:12
România a avut joi un nou vârf în numărul de noi îmbolnăviri după o perioadă de scădere a cifrelor înregistrate zilnic.
Potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate 237 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore. În secțiile de anestezie și terapie intensivă sunt internați în acest moment 153 de pacienți.
Experţii semnalează importanța respectării măsurilor de igienă, dar și nevoia educării copiilor, astfel încât școlile să poată fi redeschise în siguranță.
Medicii atrag atenția că în ultimele zile există o creștere ușoară a cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus.
Profesor doctor Adrian Streinu-Cercel a precizat în cadrul simpozionului cu tema ”Consecințele pandemiei asupra societății” cum va arăta viața după COVID, că nu avem voie să ne jucăm de-a pandemia, că aceasta nu iartă și că oricine poate ajunge pe patul de spital.
Medicul a subliniat încă o dată importanța măsurilor de igienă, adică să nu uităm de apă și săpun sau dezinfectantul pentru mâini.
Totodată, ceea ce va face diferența în perioada următoare va fi masca. Ea ne ne poate proteja de un eventual virus care circulă în jurul nostru. Profesor doctor Adrian Streinu-Cercel a mai adăugat că dacă respectăm aceste măsuri ne protejăm pe noi de noul coronavirus și implicit sistemul sanitar.
De asemenea, președintele Societății Române de Microbiologie, profesor doctor Alexandru Rafila, a menționat că s-a tot vorbit de deschiderea mall-urilor, însă nu s-a discutat cum și când se deschid școlile.
Alexandru Rafila: Nu s-a discutat nimic despre modul în care trebuie să se deschidă școala, și nu numai să se deschidă, ci să și contine să funcționeze. Noi dacă reluăm activitățile economice, culturale, educative trebuie nu numai să le reluăm, ci să le și continuăm. Nu mai trebuie să le întrerupem. Noi pentru asta trebuie să ne pregătim în această vară, să ne educăm copiii, să se antreneze, să se educe cei care lucrează în diverse sectoare, astfel încât să nu mai oprim activitățile economice, să reluăm școlile, universitățile şi să putem să desfășurăm o activitate apropiată de normal. Fără chestiunea asta, nu știu cum o să evoluăm ca țară, ca societate, pentru că cred că efortul economic, și social, și cultural pe care l-am suferit în aceste câteva luni, cred că a fost extrem de mare.
Realizator: Medicul a mai adăugat că nu există nicăieri un sistem care să prevină transmiterea oricărui caz de COVID-19. Noi trebuie să luăm măsurile care evită în cea mai mare parte transmisibilitatea aceste boli.
(PH)