Creştere economică semnificativă
În primul trimestru al anului, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Mai 2017, 07:50
În primul trimestru al anului, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, iar pentru întregul an 2017 guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2 %.
Trimestrul I din 2017 a fost al 7-lea la rând de creştere economică, arată datele INS.
Însă INS nu a publicat detalii prvind evoluţia pe sectoarele economice.
Aceasta urmează să fie prezentată abia la începutul lunii iunie.
Premierul Sorin Grindeanu consideră veştile excelente, dar Consiliul Fiscal avertizează - creşterea a fost generată în primul rând de consum.
În afara României, creşteri anuale au mai înregistrat Polonia - 4,1%, Letonia - 3,9% şi Ungaria - 3,7%.
Redactorul RRA, Iulian Olescu: "În primul trimestru al anului, faţă de primele luni din 2016, PIB a înregistrat o creştere în termeni reali cu 1,7 %, datele fiind ajustate în funcţie de sezonalitate şi de numărul de zile lucrătoare, reiese din primele estimări de tip semnal ale INS.
PIB-ul a crescut în primul trimestru din 2017 cu 5,6 procente comparativ cu primele trei luni ale anului trecut pe seria ajustată şi cu 5,7 procente pe seria brută.
Acest nivel ridicat al creşterii economice nu numai că i-a luat prin surprindere pe analişti, dar depăşeşte şi valoarea considerată de mulţi drept optimistă luată în calcul de către executiv la construcţia bugetului pentru acest an.
Economistul Aurelian Dochia spune că deşi deocamdată vorbim numai de primul trimestru al anului, după înregistrarea acestei performanţe probabilitatea ca economia românească să crească cu o valoare apropiată de 5,2 %, aşa cum estima executivul, a crescut semnificativ.
Asta dacă cifrele anunţate marţi nu vor suferi corecţii majore în perioada următoare.
Aurelian Dochia: "Uneori sunt diferenţe importante între cifra semnal şi cifra definitivă şi asta nu e numai la noi, în toată lumea se practică această procedură, dar dincolo de asta este clar că performanţa înregistrată în primul trimestru în ceea ce priveşte creşterea este foarte mare, este peste aşteptări, aş zice chiar peste asteptările guvernului pe care într-adevăr lumea le considera optimiste.
Nu ar trebui totuşi să ne lăsăm furaţi de un entuziasm prea mare, este vorba doar de primul trimestru, să vedem în ce măsură pe următoarele trei trimestre se va menţine o dinamică similară.
Este puţin probabil să rămână la 5,7 %, dar din ce în ce mai mult începe să devină mai probabilă creşterea pe care se bazeaza guvernul când a construit bugetul pe 2017, respectiv 5,2 % devine o cifră deja realistă."
Analistul economic atrage atenţia că se pune şi problema sustenabilităţii creşterii economice din primul trimestru.
Aurelian Dochia: "Mai este o discuţie care ar trebui să fie făcută dar pe care nu o putem face acum, în ce măsură această creştere este sustenabilă.
Ar trebui să vedem structura, de unde vine creşterea asta.
Din aprecierile pe care le avem din trimestrele anterioare este foarte probabil ca această creştere are în spate tot o creştere a consumului individual, care este urmare a creşterilor de salarii care au fost decise inclusiv în prima parte a anului, în primul trimestru şi aceste creşteri de salarii duc şi o anumită creştere de producţie, dar duc şi la o creştere importantă a importurilor.
Asta a făcut ca deficitul balanţei comerciale să se adâncească foarte mult în primul trimestru."
Conform datelor publicate tot marţi de Eurostat, creşterea înregistrată de România în primul trimestru este cea mai mare din UE, atât faţă de cele trei luni precedente cât şi faţă de trimestrul I al anului trecut."