"Creştere cu 8% a salariilor bugetarilor", din iunie
Ministrul desemnat de finanţe, Florin Georgescu, spune că s-a găsit o soluţie pentru pensionari, ei urmând "să primească sume lunare începând tot cu luna iunie".
06 Mai 2012, 10:26
Negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială s-au încheiat sâmbătă seara iar duminică, la finalul celei de-a cincea vizite de evaluare a acordului stand by, delegaţia comună a fost primită de preşedintele Traian Băsescu.
După întâlnirea cu delegaţia creditorilor internaţionali, şeful statului are programată o declaraţie de presă la ora 16.
În urma discuţiilor-maraton din ultimele două zile cu miniştrii desemnaţi în cabinetul Victor Ponta, reprezentanţii instituţiilor internaţionale au acceptat "creşterea salariilor bugetarilor şi restituirea banilor reţinuţi ilegal pensionarilor", potrivit ministrului desemnat de finanţe, Florin Georgescu.
Guvernul Ponta s-a angajat ferm să continue reformele şi politicile macroeconomice, iar organismele internaţioale au acceptat majorarea deficitului bugetar pentru a se putea respecta cele două promisiuni făcute de USL, potrivit ministrului.
"O anumită sumă pentru readucerea salariilor nominale la nivelul din iunie 2010, începând cu acordarea unei prime creşteri de 8% în luna iunie, şi de asemenea, s-a găsit o soluţie cuprinzătoare pentru soluţionarea problemei pensionarilor care urmează să primească sume lunare începând tot cu luna iunie", a spus Florin Georgescu, ministrul desemnat al finanţelor.
Pentru a reveni la valoarea nominală din 2010, salariile bugetarilor trebuie să fie majorate cu 16 procente, Un alt subiect important, negociat de cabinetul Ponta cu organismele internaţionale, a fost calendarul privatizărilor.
Ministrul desemnat al economiei şi-a luat angajamentul de a finaliza privatizarea companiei Oltchim în septembrie şi de a relua licitaţia pentru vânzarea Cupru Min în maximum patru luni. La discuţii a fost stabilit şi un calendar al liberalizării preţurilor la gaze şi energie.
"Anul acesta nu vom avea nicio creştere la preţ nici la populaţie, nici la consumatorii noncasnici. Din 2013 va creşte", a declarat Daniel Chiţoiu.
România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde de euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde de euro şi o linie de credit de 400 de milioane de euro de la Banca Mondială.