Crește și în România numărul infectărilor cu noua tulpină de coronavirus
Un nou caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus a fost identificat la Suceava.
Articol de Radiojurnal, 26 Ianuarie 2021, 08:57
Crește și în România numărul infectărilor cu noua tulpină de coronavirus identificată inițial în Marea Britanie. După cele trei cazuri înregistrate în județul Giurgiu și în Capitală, un al patrulea a fost confirmat la Suceava.
Între timp, la școala din București, unde a apărut unul dintre aceste cazuri, alte șapte persoane sunt pozitive, pe lângă cele nouă anunțate anterior.
Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, Marius Geantă, atrage atenția că nerespectarea măsurilor sanitare impuse de autorități ar putea duce la apariția unui al treilea val al pandemiei de COVID-19.
Potrivit acestuia, este posibil ca în Capitală noua varianta a bolii să devină cea dominantă în luna martie. În plus, capacitatea de depistare a tulpinii mutante este limitată, a precizat Marius Geantă la RRA.
Marius Geantă: Cred că valul trei va exista. Dacă am aplica același model din Marea Britanie și din Danemarca, cel puțin pentru București, este rezonabil să credem că majoritatea persoanelor din acea școală poartă această tulpină. Dacă raportăm acest număr la numărul de cazuri diagnosticate în București, în acea zi, vom vedea că suntem undeva la 2,8-2,9% din cazuri, care poartă această tulpină. De aici și până la a ajunge la 50%, în general e nevoie de șapte săptămâni. Deci, dacă aplicăm această unitate de măsură, vom vedea că undeva la nivelul lunii martie, cel puțin în București, dacă nu vor fi restricții sau dacă nu vor fi respectate restricțiile, ne așteptăm să avem o creștere de acel tip.
Peste 1500 de noi cazuri de COVID au fost raportate ieri, după efectuarea a aproximativ 9000 de teste Real Time PCR și rapide, în 24 de ore. Aceasta înseamnă că rata de pozitivare a crescut din nou, ajungând la 17%. Autoritățile au anunțat, de asemenea, încă 65 de decese asociate noului coronavirus.
Pe de altă parte, aproape 460.000 de români s-au vaccinat până acum anti-COVID, reacțiile adverse înregistrate până în prezent au fost comune și minore, niciuna gravă.