Creşte numărul focarelor de pestă porcină africană
Numărul focarelor de pestă porcină africană este de aproape 580, în 100 de localităţi din opt judeţe, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 07 August 2018, 07:58
Numărul focarelor de pestă porcină africană este de aproape 580, în 100 de localităţi din opt judeţe, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor.
Până în prezent au fost sacrificaţi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, iar autorităţile continuă să ia măsuri specifice pentru limitarea răspândirii bolii.
Crescătorii de porci din judeţul Sălaj le cer autorităţilor să acţioneze împotriva mistreţilor şi nu a animalelor din ferme şi gospodăriile populaţiei.
Potrivit fermierilor, comerţul este blocat, în timp ce riscurile sunt tot mai mari, având în vedere că mistreţii în rândul cărora au apărut focare de pestă s-au înmulţit şi au început să intre inclusiv în curţile oamenilor.
În localitatea Zalnoc, spre exemplu, localnicii se plâng că mistreţii le intră în curţi şi le distrug culturile fără să poată face ceva în acest sens, pentru că nu au dreptul să îi vâneze.
Reporter: Micii fermieri cred că măsurile luate pentru prevenirea pestei porcine sunt exagerate şi spun că ar trebui puse în aplicare restricţii unde au apărut focarele de boală. În localitatea Zalnoc, spre exemplu, oamenii sunt nemulţumiţi pentru că nu pot vinde sau cumpăra porcine, deşi nu au fost semnalate focare în ferme sau gospodăriile populaţiei, iar mistreţii circulă liber distrugând culturi agricole şi intrând inclusiv în grădinile sătenilor, mai ales pe timpul nopţii, riscul de răspândire a pestei porcine africane fiind mare. Potrivit crescătorilor de animale, este nevoie de un control mai bun al populaţiei, prin organizarea de vânători legale, astfel încât focarele de boală să fie stopate în pădure pentru a nu se răspândi la animalele populaţiei.