Crescătorii de ovine, aflaţi la distanţe mari de un abator autorizat, "pot sacrifica animalele şi în exploataţie"
Măsura este deosebit de importantă pentru judeţul Giurgiu, care are zone mari ce nu sunt acoperite cu unităţi de abatorizare. Însă, până acum, niciun crescător de animale nu a solicitat la DSVSA înfiinţarea de puncte de tăiere la nivelul fermelor.
Articol de Marcela Petcu, 18 Martie 2023, 13:14
Crescătorii de ovine, aflaţi la distanţe mari de un abator autorizat, pot sacrifica animalele şi în exploataţie, cu respectarea unor reguli.
Măsura este deosebit de importantă pentru judeţul Giurgiu, care are zone mari ce nu sunt acoperite cu unităţi de abatorizare.
Însă, până acum, niciun crescător de animale nu a solicitat la DSVSA înfiinţarea de puncte de tăiere la nivelul fermelor.
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor poate aproba amenajarea unui spațiu temporar de sacrificare a mieilor și la nivelul fermei sau exploatației autorizată și înregistrată sanitar-veterinar. În acest sens, trebuie să fie asigurate o serie de facilități, spune Andrei Darie, director DSVSA Giurgiu.
Andrei Darie: Aceste condiții sunt diferite în ceea ce privește dimensiunea și numărul spațiilor alocate procesului tehnologic, tipul echipamentelor și facilităților existente. Medicul veterinar oficial va fi notificat înainte de începerea activității în vederea examinării animalelor ante-moartem.
Reporter: Crescătorii de ovine spun însă că înființarea unui punct de sacrificare la nivelul fermei presupune costuri foarte mari.
-: Bani avem? Ce să facem? Am cumpărat trei tiruri de borhot, 300 de milioane am dat, ca să le scoatem și noi acum, în primăvară. Nu-i dai să mănânce, nu face nici mielul. Și de unde investiții? De unde atâtea norme sanitare? De ce nu se face în județul Giurgiu un abator?
În județul Giurgiu funcționează doar două abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea ovinelor.