Crescătorii de bovine se pregătesc de proteste
Fermierii sunt nemulţumiţi de cuantumul subvenţiei pe cap de animal stabilit în bugetul pe anul viitor. Ministrul Valeriu Tabără a făcut apel la colaborare între autorităţi şi fermieri.
21 Noiembrie 2011, 15:04
Crescătorii de bovine anunţă că vor stabili în această săptămână modul în care vor continua protestele începute săptămâna trecută, după ce au aflat care va fi cuantumul subvenţiei pe cap de animal stabilit în bugetul pe anul viitor.
Fermierii susţin că au semnale şi de la alte categorii de agricultori ca sunt dispuşi să-şi exprime nemulţumirile legate de sprijinul pe care îl primesc.
Luni, ministrul Valeriu Tabără a explicat din nou de ce nu pot fi suplimentate sumele alocate şi a făcut un apel la colaborare între autorităţi şi fermieri.
Potrivit ministrului Valeriu Tabără, pe lângă subvenţia de 460 de lei pe cap de animal acordată anul acesta prin programul de plăţi naţionale directe complementare, aşa-numitul CNDP, există şi alte forme de sprjin.
Ar fi vorba printre altele de 6,5 milioane de euro transferaţi ca subvenţie pentru producţia de carne din zonele defavorizate, o sumă care vine în completarea celei de 22 de milioane de euro pentru producţia de lapte din aceleaşi zone defavorizate.
Banii disponibili pentru crescători nu ar fi însă accesaţi din cauza lipsei de organizare.
"Eu aştept de la unele asociaţii de crescători de animale şi în special de bovine nu numai cererile legate de bani, ci şi organizarea lor interioară, pentru că, pe lângă acest CNDP pe care-l avem, sectorul animalier beneficiază şi de alte subvenţii, inclusiv în ceea ce priveşte controlul performanţelor din reproducţie.
"Nu le au organizate din păcate şi s-ar putea ca aceşti bani să nu-i putem da. Eu mă aştept la aceste asociaţii să vină la noi cu strategii foarte clare în ceea ce priveşte modernizarea exploataţiilor agricole şi mai ales dezvoltarea reţelei de valorificare a produselor animaliere", a declarat Valeriu Tabără.
Ministerul agriculturii subliniază, de asemenea, că suma de 460 de lei pe cap de animal acordată anul acesta este cu 50 de lei mai mare decât cea din 2010.
Subvenţia din 2011, "reprezintă 25% din subvenţia unui fermier european"
Un argument incorect, potrivit reprezentanţilor crescătorilor de bovine, care invocă anul 2009, în care s-au acordat bani şi prin alte programe.
"Subvenţia nu ajunge, pentru că ea reprezintă mai puţin de 25% din subvenţia pe care o primeam în 2009 şi reprezintă tot 25% din subvenţia pe care o are un fermier european cu care eu sunt pe aceeaşi piaţă.
"Oare a cui este misiunea să creeze strategii pentru agricultură? A mea, ca fermier, sau a dânşilor, care...? Acolo este o clădire cu trei sau patru etaje plină cu aşa-zişi agricultori. Dânşii ce fac?", a declarat Dorel Secară, vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine.
Potrivit lui Dorel Secară, subvenţiile ar fi reduse de autorităţi pe baza unor calcule aritmetice care nu ţin cont de nevoile sectorului agricol sau de faptul că agricultura a reprezentat anul acesta un element important de creştere a economiei şi de reducere a deficitelor bugetar.
Ministrul Valeriu Tabără a declarat luni dimineaţă că susţinerea agriculturii este, în opinia sa, mai mportantă decât majorarea salariilor şi a pensiilor, iar pentru ultimul trimestru din acest an şi primul din 2012 este estimată o menţinere a ritmului de creştere din domeniul agricol.