Cresc sumele datorate statului pentru contractele de muncă part-time
Angajatorii trebuie de acum să achite taxe la nivelul salariului minim pentru angajaţii care obţin cumulat din contracte mai puţin de un salariu minim brut.
Articol de Radiojurnal, 01 August 2022, 13:23
De astăzi, cresc sumele datorate statului pentru contractele de muncă part-time. Angajatorii trebuie de acum să achite taxe la nivelul salariului minim pentru angajaţii care obţin cumulat din contracte mai puţin de un salariu minim brut.
Prevederea nu se aplică elevilor şi studenţilor de până la 26 ani, ucenicilor mai mici de 18 ani sau pensionarilor cu limita de vârstă.
Consultanţii fiscali avertizează că măsura va duce la concedieri şi, implicit, la creşterea ratei şomajului.
Ei atrag atenţia că se încurajează munca la negru, că nu se ţine cont de realităţile pieţei muncii şi că se intervine în modul în care întreprinzătorii îşi organizează afacerile, prin creşterea forţată a costului muncii. Ce modificări vor adopta întreprinzătorii urmare a modificării regimului fiscal cu privire la contractele part time aflăm dintr-un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
Reporter: Aproximativ 60% dintre respondenți afirmă că vor opera concedieri în rândul angajaților din această categorie. 20% spun că vor suporta cheltuielile impuse și circa 14% îi vor trece pe angajați la normă întreagă.
Mai rezultă din cercetare că mai mult de jumătate dintre firmele care vor face concedieri vor renunța la toți angajații part time, circa un sfert la un salariat și 20 de procente vor concedia între doi și cinci angajați.
Întreprinzătorii consideră că în contextul actual, guvernanții ar trebui să adopte următoarele măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat: reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului de stat, eliminarea pensiilor speciale, creșterea eficienței colectării veniturilor prin digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii fiscale și realizarea de investiții publice în economia reală.
Reporter: Sondajul a fost realizat în perioada 25-28 iulie, au participat 1.179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor.