"Crema studenţimii", adunată la Bucureşti
Cei mai buni studenţi români din marile universităţi au fost invitaţi la o Gală a excelenţei.
Articol de Dan Andreşescu, 07 Ianuarie 2010, 11:04
Sute de studenţi şi absolvenţi s-au adunat la Bucureşti, la Gala Studenţilor Români din Străinătate.
Tinerii prezenţi la eveniment s-au remarcat prin merite deosebite în universităţile străine la care au studiat, iar trei dintre ei au fost premiaţi.
Organizatorii spun că vor să arate că în România, chiar şi cei fără posibilităţi materiale pot ajunge, dacă iau note bune, la cele mai prestigioase universităţi din lume.
Orice tânăr care a terminat o facultate acreditată în România poate urma cursuri de masterat sau doctorat în străinătate. "Asta doar dacă studentul nu are suficientă încredere în universităţile româneşti specifice domeniului ales", după cum spune şi Sebastian Burduja, preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate.
Dacă există o specializare ca Dreptul sau Medicina, foarte bune în România, Sebastian Burduja crede că varianta cea mai bună e să rămână aici. Dacă nu, şi există opţiuni mai bune afară, se selectează aceste opţiuni, şi se mearge spre Liga Studenţi Români în Străinătate.
Cei mai buni studenţi români care au urmat cursuri în afara ţării au fost premiaţi, aseară, în cadrul primei ediţii a Galei Studenţilor Români din Străinătate.
Corina Tarniţă a terminat un doctorat în matematică la Universitatea Harvard şi a fost desemnată cel mai bun student din America de Nord. Ea declară că este o ononare foarte mare să primescă premiul acesta în România, în America.
La Harvard şi la Massachusetts Institute of Technology românii sunt cunoscuţi ca fiind foarte-foarte deştepţi.
Distincţia "Studentul Anului în Europa" i-a revenit lui Andrei Ilie. Acesta a terminat medicină, în urmă cu un an, la Bucureşti, la UMF "Carol Davila" şi, ulterior, a plecat să facă un master în neuro ştiinţe, la Univeristatea Oxford. A fost totul foarte bine, condiţiile de cercetare excelente, viaţa socială la fel, foarte bună. Iar, în continuare, urmează un program de doctorat pentru următorii trei ani, tot la Universitatea Oxford şi tot în domeniul neuro ştiinţelor.
Theodor Braşoveanu, din Bucureşti, se poate mândri cu distincţia "Cel mai bun student român din străinătate". Urmează un doctorat la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii.
Întrebat dacă după doctorat, are de gând să se întoarcă în ţară, Theodor Braşoveanu a spus că nu crede că momentan se va întoarce, dar că i-ar plăcea să fie implicat sau să fie iniţiator al unor proiecte de colaborare.