Creditele în franci elveţieni "ar putea fi atacate în instanţă"
Băncile din România care au acordat credite în franci elveţieni s-ar putea confrunta cu zeci de mii de procese pentru clauze abuzive, spune avocatul Marius Colţuc.
Articol de Florentina Varga, 20 Ianuarie 2015, 16:48
Băncile din România care au acordat credite în franci elveţieni s-ar putea confrunta, în perioada următoare, cu zeci de mii de procese pentru clauze abuzive, este de părere avocatul Marius Colţuc.
El a explicat, într-o conferinţă de presă, care este soluţia pentru atenuarea efectelor negative ale creşterii monedei elveţiene.
"Să se solicite pe lângă procesul acela de cont de denominare îngheţarea între ghilimele sau neplata ratelor pe durata desfăşurării procesului pe fond. Este singura opţiune fără a fi părtinitor că suntem avocaţi, că vrem procese, vrem clienţi ş.a.m.d.
"Aceste procese se pot depune şi singular de către consumator, sunt scutite de taxă de timbru pur şi simplu se expune instanţei de judecată situaţia excepţională de urgenţă temporară din respectivul contract de credit, iar instanţa din punctul nostru de vedere din oficiu trebuie să analizeze", spune Marius Colţuc.
Potrivit avocatului Marius Colţuc, în ultimele trei luni ale anului trecut au fost iniţiate de către clienţi circa 1.000 de procese pentru clauze abuzive introduse de bănci în contractele de credit.
Cursul francului elveţian a scăzut astăzi cu aproape patru bani, după ce acesta s-a devalorizat uşor faţă de euro pe pieţele internaţionale.
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională pentru euro a fost de 4,50 de lei, practic identic cu cel de ieri.
Drept urmare, calculat în lei, cursul francului elveţian anunţat de BNR este astăzi de 4,43.
În ceea ce priveşte dolarul american, cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională este de 3,87, cu un ban mai mic decât ieri.