Crearea unui sistem naţional de irigaţii, "amânată" pentru primăvara 2016
Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nu a obţinut numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată de plenul Camerei Deputaţilor.
Articol de Iulia Gherman, 30 Septembrie 2015, 19:34
Deputaţii nu au fost de acord, astăzi, cu propunerea guvernului de a aloca bani pentru crearea unui sistem naţional de irigaţii.
Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor.
Ordonanţa de Urgenţă a guvernului nu a obţinut numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată, dar nici nu a fost respinsă, ceea ce asigură aplicarea în continuare a prevederilor sale, dar nu şi a propunerilor aprobate sub forma de amendamente de Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor.
Aceste propuneri vizează suma de un miliard de euro alocată în perioada 2016-2020 Ministerului Agriculturii pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii.
Ministrul agriculturii Daniel Constantin s-a declarat nemulţumit de atitudinea liberalilor care s-au abţinut de la votul asupra proiectului de lege.
"Un miliard de euro până în anul 2020 guvernul avea intenţia ca în proiectul de buget, la care lucrăm în momentul de faţă, să aloce, pentru anul 2016, 145 de milioane de euro. O să-i invităm pe colegii noştri din opoziţie să găsească bani pentru despăgubiri dacă vom avea secetă în anul 2016 până în anul 2020", a spus Daniel Constantin.
Deputatul PNL, Tinel Gheorghe a motivat votul liberalilor
"Acel program de un miliard de euro trebuia însoţit de un proiect de reabilitare", a declarat Tinel Gheorghe.
Proiectul de lege pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă, în forma convenită de comisiile parlamentare de specialitate, va fi supus din nou votului decizional al plenului Camerei Deputaţilor în sesiunea parlamentară din primăvară.
Liviu Dragnea a taxat absenteismul colegilor de partid
Eşecul ordonanţei privind banii pentru irigaţii a fost cauzat de faptul că mulţi dintre parlamentarii puterii au lipsit de la şedinţă, fapt ce l-a determinat de preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, să le atragă atenţia colegilor săi asupra felului în care îşi fac datoria.
"Faptul că parlamentarii noştri nu au fost prezenţi la această lege este o vină a noastră, a noastră, a celor care conducem partidul, a celor care conduc Camera, a celor care sunt lideri de grup, a celor din comisii. Se impune o rânduială în grupul parlamentar al PSD şi în general în coaliţie. Eu am pus o întrebare, şi nu o pun cu răutate, dar îmi e foarte greu să mă abţin. Dacă astăzi era în plen votul pentru pensiile parlamentarilor erau absenţi? Eu cred că nu", a spus Liviu Dragnea.