Corupţia în administraţia publică "a crescut"
Criza economică a crescut vulnerabilităţile administraţiei publice în perioada octombrie 2009 - mai 2011, potrivit unui raport dat publicităţii de Transparency International.
Articol de Diana Surdu, 25 Mai 2011, 14:39
Politizarea administraţiei centrale şi locale, dar şi criza economică au fost puse în legătură directă cu creşterea corupţiei de Transparency International.
Potrivit raportului pe această temă dat publicităţii de Transparency International, corupţia în administraţia publică a crescut din octombrie 2009 până în prezent.
Alocarea resurselor publice este deficitară, iar măsurile şi campaniile anti-corupţie sunt ineficiente, relevă Raportul Naţional asupra corupţiei, dat miercuri publicităţii de Transparency International România.
Directorul organizaţiei, Victor Alistar, a declarat că nu a existat o consultare publică reală în ceea ce priveşte gestionarea afacerilor publice.
Mai mult, transparenţa decizională în elaborarea şi adoptarea unor legi a fost inexistentă.
"În ceea ce priveşte procesul de reglementare, se identifică o modalitate procedurală care exclude dezbaterea publică. S-a constatat că cele mai importante pachete legislative au fost adoptate printr-un abuz de procedură în privinţa asumării răspunderii guvernamentale", a declarat Victor Alistar.
Potrivit Raportului Naţional asupra corupţiei, societatea civilă şi mass-media, atât la nivel local cât şi central, au fost ţinta unor presiuni constante de defăimare.
Victor Alistar a mai declarat că România a plătit şi va plăti în continuare lipsa de credibilitate a autorităţilor privind aplicarea politicilor anti-corupţie.
Raportul organizaţiei susţine că incoerenţa legislativă descurajează substanţial investiţiile şi afectează grav afacerile şi proiectele europene, aducând atingere economiei şi poziţiei României în context internaţional şi în UE.
Un alt aspect relevat de raportul asupra corupţiei arată că a scăzut îngrijorător încrederea cetăţenilor în instituţiile publice, cu consecinţa deprecierii integrităţii publice.