Corpul de Control al premierului a început verificări la Romsilva
Corpul de Control al premierului a început astăzi verificarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, după reclamaţiile companiilor din industria lemnului.
Articol de Radiojurnal, 28 Ianuarie 2016, 18:31
Corpul de Control al premierului a început astăzi verificarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, după ce companiile din industria lemnului au reclamat că preţul de vânzare a masei lemnoase a fost aproape triplat.
Impasul în care se află acest sector de activitate a fost dezbătut astăzi şi la emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi.
Corpul de control al guvernului va verifica dacă Romsilva a respectat, de la 1 ianuarie 2014 până în prezent, dispoziţiile legale cu privire la propria organizare şi funcţionare şi dacă au fost îndeplinite atribuţiile specifice.
Producătorii de mobilă, care au şi protestat săptămâna trecută, se confruntă cu mari dificultăţi din cauza noilor condiţii de achiziţie a lemnului, a spus, astăzi, la Radio România Actualităţi, Aurica Sereny, preşedinta Asociaţiei producătorilor de mobilă.
"Noi am contestat de la întâlnirea din 29 decembrie şi am cerut modificarea regulamentului în regim de urgenţă. Dacă se mergea pe această variantă poate până acum se reuşea să se modifice hotărârea de guvern şi nu ar mai fi fost acest dute-vino între autorităţi", a spus Aurica Sereny.
În aceeaşi emisiune, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Erika Stanciu, a explicat că nu hotărârea de guvern este vinovată pentru blocarea situaţiei de pe piaţa lemnului.
"Nu cred că este cazul să ne ascundem după acest articol din hotărârea de guvern şi să spunem că din cauza articolului respectiv nu avem nici o altă soluţie", a afirmat Erika Stanciu.
Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Adam Crăciunescu, susţine că Regia nu este responsabilă pentru boicotarea licitaţiei.
"Noi am oferit lemn pe piaţă, n-au intrat la licitaţie, înseamnă că au resursă de la alţi furnizori. Sunt pădurile proprietate private, sunt pădurile UAT-ului, care au sos licitaţii şi au vândut", a declarat Adam Crăciunescu.
Directorul general al Romsilva a mai anunţat că fondul forestier aflat în proprietatea statului a scăzut anul trecut cu peste 62.000 de hectare, în condiţiile în care acţiunile de reîmpădurire au vizat doar 17.000 de hectare.
Audio: Înregistrarea integrală a emisiunii "Probleme la zi"