Corpul de Control a finalizat verificările la CNADNR
Potrivit raportului Corpului de Control al guvernului firmele de construcţii angajate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale nu au personal şi utilaje suficiente.
Articol de Răzvan Stancu, 10 Noiembrie 2012, 16:23
Corpul de Control al primului-ministru a finalizat verificările la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR), control care vizează perioada ianuarie 2007 - august 2012, ce a avut ca scop identificarea cauzelor care au determinat întârzieri în execuţia lucrărilor de infrastructură rutieră aflate în derulare, se arată într-un comunicat al guvernului.
În urma analizei efectuate de Corpul de Control a unui număr de 31 de contracte de lucrări privind reabilitarea/modernizarea şi construirea de drumuri naţionale şi autostrăzi, 'în cadrul cărora au fost înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor', au fost identificate mai multe cauze care au stat la baza acestor întârzieri.
"Una din principalele probleme constatate a fost insuficienta mobilizare pe şantier a firmelor de construcţii care executau contractele analizate. Astfel, deşi pe hârtie prezentau personal suficient şi utilaje pe măsura lucrărilor angajate, în teren situaţia era cu totul alta", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, această cauză a stat la baza înregistrării unor întârzieri în execuţia lucrărilor privind mai multe drumuri naţionale cum ar fi: reabilitarea DN 6 Alexandria - Craiova - Lotul 1 şi Lotul 2, construcţia variantei de ocolire a municipiului Caracal, reabilitarea DN 76.
O altă cauză majoră a întârzierilor în contractele în derulare la CNADNR o reprezintă "utilizarea de către constructori a aceloraşi utilaje dar şi acelaşi personal în cadrul mai multor contracte de lucrări, executate în aceeaşi perioada de timp".
Potrivit guvernului, pentru dovedirea capacităţii profesionale, "ofertanţii trebuie să prezinte lista cu 'personalul cheie', respectiv personalul tehnic de specialitate cu experienţă profesională în lucrările de infrastructură rutieră precum şi calificările acestora".
"În urma analizei efectuate de către Corpul de Control al primului-ministru au fost identificate situaţii în care, în scopul obţinerii contractelor de lucrări, constructorii au indicat în cadrul unor oferte depuse în proceduri de atribuire diferite, faptul că aceleaşi utilaje şi acelaşi personal-cheie vor fi utilizate pentru execuţia unor lucrări de infrastructură rutieră în şantiere diferite, în aceeaşi perioada de timp", se arată în comunicat.
Raportul Corpului de Control al primului-ministru a fost transmis ministerului transporturilor şi infrastructurii precum şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pentru a dispune măsurile necesare vizavi de cele constatate.