Corina Crețu: pentru România există riscul de a pierde 3,4 miliarde de euro
Comisia Europeană îşi exprimă îngrijorarea faţă de ritmul lent cu care România deschide sesiunea de proiecte pentru exerciţiul financiar 2014-2020.
Articol de Angela Matei, 03 Martie 2016, 18:01
Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a exprimat astăzi, la Bucureşti, îngrijorarea Comisiei Europene faţă de ritmul lent cu care România deschide sesiunea de proiecte pentru exerciţiul financiar 2014-2020.
Oficialul european a avertizat autorităţile că, pe termen scurt, există riscul de a pierde 3,4 miliarde de euro dacă nu se iau măsuri imediate.
Invitată la o conferinţă de evaluare a impactului Programului Operaţional Regional 2007-2013, Corina Creţu a vorbit despre necesitatea unei planificări strategice şi a unei mai bune pregătiri a proiectelor pentru ca 2016 să nu fie un an pierdut în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene.
Comisarul Corina Creţu a atras atenţia că până la 3,4 miliarde de euro sunt expuşi riscului de a fi pierduţi dacă România nu ia măsurile necesare în următoarele luni.
Proiectele privind reţelele de transport, programele de reciclarea deşeurilor şi infrastructura în sănătate au fost menţionate de oficialul european printre cele care nu produc rezultatele aşteptate.
Corina Creţu a vorbit şi despre faptul că autorităţile române nu au trimis nici până acum documentaţia necesară pentru cele trei spitale regionale a căror lansare a avut loc anul trecut şi sunt 150 de milioane de euro care aşteaptă să fie accesaţi.
Corina Creţu: "Pentru noul cadru financiar 2014-2020 vă spun sincer că suntem cu toţii îngrijoraţi şi unitatea de România, de la DG Regio pentru ritmul lent de lansare a proiectelor şi deschiderea sesiunilor de proiecte. Cred că aceste lucruri trebuie să devină o prioritate, în ciuda faptului că este un an electoral, pentru ca 2016 să nu fie un an pierdut atunci când vorbim de absorţia fondurilor europene".
Vicepremierul Vasile Dâncu a subliniat la rândul său că România ar fi putut avea un ritm de absorţie mult mai bun dacă ar fi existat o solidarizare pentru aceste proiecte, iar politicienii nu ar fi uitat uneori că toţi lucrează pentru România.
De asemenea, sistemul de achiziţii publice, cooperarea interinstituţională şi lipsa de experienţă au fost enumerate printre piedicile constatate în ultimii şapte ani.
Vasile Dâncu a precizat că tocmai pentru a promova o nouă cultură a evalorii şi a conlucrării pentru proiectele naţionale i-a invitat la conferinţa de astăzi pe toţi predecesorii săi de la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale.