Corina Crețu cere clarificări Guvernului
Corina Creţu solicită Guvernului să comunice Comisiei Europene poziţia oficială privind spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova.
Articol de Radu Dobriţoiu, 11 Martie 2019, 18:20
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, îi cere premierului Viorica Dăncilă să comunice Bruxelles-ului poziţia oficială a guvernului de la Bucureşti în privinţa celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova. În scrisoarea trimisă în acest sens, ea precizează că este esenţială accelerarea pregătirii proiectelor şi îmbunătăţirea orientării şi a coordonării în cadrul ministerelor implicate. Corina Creţu subliniază că, deşi s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte pregătirea studiilor de fezabilitate şi evaluarea impactului asupra mediului, graficul general rămâne încă neclar şi suntem deja sub presiunea timpului.
Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, i-a transmis o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă, prin care îi solicită să comunice la Bruxelles poziția oficială a Guvernului în privința celor trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova și să clarifice ce măsuri vrea să ia pentru a evita întârzieri suplimentare în demararea lucrărilor la cele trei spitale regionale.
În scrisoarea adresată prim-ministrului român, comisarul european Corina Crețu spune că, așa cum a subliniat și în scrisoarea pe care i-a transmis-o încă din aprilie 2018, sprijinirea implementării cu succes și la timp a celor trei spitale regionale rămâne prioritatea zero pentru ea și pentru Comisia Europeană, iar în acest sens este esențială accelerarea pregătirii proiectelor și îmbunătățirea orientării și a coordonării în cadrul ministerelor de resort (Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale).
Corina Crețu mai spune, în scrisoarea transmisă premierului, că, deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește pregătirea studiilor de fezabilitate, evaluarea impactului asupra mediului și consolidarea capacității administrative a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății, graficul general rămâne încă neclar, sub presiunea timpului.
Potrivit înaltului oficial european, este necesar ca termenele limită să fie respectate și cele trei faze de implementare a proiectelor - construirea, dezafectarea sau reconversia vechilor instalații, după caz, precum și formarea personalului - să progreseze în paralel.
Corina Crețu solicită autorităților române să prezinte o planificare clară și să valideze în cel mai scurt timp atât cadrul de intervenție pentru întregul proiect, cât și termenele de implementare, urmând ca apoi acestea să fie comunicate în cel mai scurt timp Comisiei.