Coplată pentru serviciile medicale
Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi ameninţă cu proteste, deoarece consideră inacceptabilă o suplimentare a costurilor medicale, prin legea coplăţii.
Articol de Adriana Turea, 05 Decembrie 2011, 14:50
Asiguraţii din sistemul medical vor contribui, de la anul, cu sume de bani pentru orice serviciu solicitat, de la o simplă consultaţie, până la analize sau internări.
Suma totală într-un an ar putea ajunge la echivalentul unui salariu lunar, conform legii care reglementează coplata, adoptată recent de Parlament.
Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi ameninţă cu proteste, deoarece consideră inacceptabilă o suplimentare a costurilor medicale, iar medicii de familie atrag atenţia că oamenii se vor feri să vină la medic.
Deşi textul Legii coplăţii spune că lista de servicii medicale pentru care se va plăti suplimentar va fi stabilită prin contractul cadru, din declaraţiile reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii reiese că doar urgenţele nu vor fi taxate suplimentar.
"Coplata se plăteşte la medicul de familie, la medicul specialist din ambulator şi la spital. În afară de acestea, serviciile care sunt de investigaţii paraclinice şi de laborator. Suma maximă încă nu este fixată, nu poate depăşi - aşa spune textul de lege - 1/12 din venitul net al unui pacient. Nu vor fi sume excesive care să îngreuneze accesul populaţiei la servicii medicale", a declarat Cristian Irimia, secretar de stat.
La această oră, nu se ştie exact care sunt sumele pe care le vom plăti pentru fiecare serviciu medical, dar actul normativ precizează că suma percepută drept coplată pentru un an nu poate depăşi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete realizate anual, însă aceste sume vor putea fi acoperite cu ajutorul unei asigurări suplimentare de sănătate.
După atingerea sumei maxime privind coplata, serviciile medicale pentru care se încasează coplată vor fi gratuite.
Reprezentanţii pacienţilor critică încă de la apariţie iniţiativa guvernului şi atrag atenţia că acţiunile lor vor fi mai radicale, după ce au fost nevoiţi să contribuie la preţul medicamentelor din programele naţionale.
"Nu sunt împotriva unor plăţi suplimentare la sistemul de sănătate, dar s-a demonstrat că statul e un prost gestionar şi Casa Naţională de asemenea, şi aş fi dorit ca aceste sume în plus să se regăsească într-un sistem privat. Noi, organizaţiile de pacienţi din România, vom lua atitudine, vom protesta şi vom apela la forurile internaţionale şi europene, pentru că noi considerăm că suntem furaţi în acest moment", a declarat preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia.
În ciuda asigurărilor reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii că sumele care vor fi stabilite pentru coplată nu vor îngrădi accesul pacienţilor la tratament, medicii de familie susţin contrariul.
"Această coplată este o decizie politică, nu este o decizie a medicilor şi scopul este, evident, să reducă oarecum accesul pacienţilor către medic. Mă îndoiesc profund că această coplată va aduce venituri suplimentare cabinetelor. Eu cred numai că se vor reduce serviciile şi această coplată, cel mult, va compensa oarecum diminuarea numărului de servicii şi diminuarea plăţii acestor servicii de către casele de asigurări sau asiguratori", a declarat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu.
În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ privind coplata, se vor adopta normele de aplicare privind condiţiile de acordare a asistenţei medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.