Coplata în sistemul de sănătate
Persoanele asigurate vor trebui să plătească pentru intervenţii şi analize medicale la clinicile şi spitalele private, dacă tariful depăşeşte suma decontată de CNAS.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Aprilie 2019, 08:11
Persoanele asigurate vor trebui să plătească pentru intervenţii şi analize medicale la clinicile şi spitalele private, dacă tariful depăşeşte suma decontată de Casa de Naţională de Asigurări de Sănatate.
Contribuţia se numeşte coplată şi reprezintă diferenţa dintre tariful perceput de clinica privată şi cel decontat de Casa de Sănătate, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate miercuri de Guvern.
Autorităţile consideră că acest act normativ va aduce mai multă concurenţă pe piaţa serviciilor medicale private şi, în unele cazuri, chiar la tarife mai mici.
Reporter Andrei Şerban: "Executivul vrea să se asigure şi că pacienţii vor fi informaţi încă de la început în legătură cu costurile serviciilor medicale, în sensul că li se vor prezenta separat care sunt sumele suportate de către stat şi care sunt sumele pe care ei trebuie să le plătească.
În felul acesta persoana asigurată va cunoaşte din timp costurile unei intervenţii sau ale unui tratament şi va putea să aleagă ce unitate medicală doreşte.
Textul acestei ordonanţe de urgenţă a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii, după mai multe consultări cu asociaţiile pacienţilor şi cu furnizorii privaţi de servicii medicale.
Pe de altă parte, medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne, consideră că introducerea coplăţii atrage şi unele riscuri.
Raed Arafat: "Impactul, în mare, va fi limitarea accesului, mai mult, posibilitatea unor jocuri care să se facă între sectorul public şi sectorul privat de către personalul care lucrează în ambele locuri, pentru că nimeni nu îl va opri pe un medic, între ghilimele, să recomande, să zicem, că e mai bine să te duci "acolo unde lucrez eu la privat, dar va trebui să plăteşti ceva în plus" şi bolnavul să plătească acolo o sumă importantă, din care o parte va fi şi onorariul medicului în privat, pe lângă, bineînţeles, salariul primit la public."
Şi asociaţiile de pacienţi se tem că unii bolnavi nu îşi vor putea permite costurile.
Premierul Viorica Dăncilă a explicat însă că aceştia pot merge la alţi furnizori de servicii medicale, cu tarife mai mici."