Copiii spun lucruri trăsnite la 112
Cele mai multe dintre apelurile false la 112 sunt iniţiate de pe cartele preplătite de către copii, tineri sau persoane cu probleme psihice, potrivit STS.
Articol de Costi Dumăscu, 17 Ianuarie 2014, 13:14
Aproape 3 sferturi dintre apelurile primite anul trecut la numărul unic de urgenţă 112 au fost false, transmite Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Liniile sunt ocupate de inconştienţi, în timp ce apelurile cu adevărat importante, care, dacă ar fi preluate, ar putea să salveze vieţi, rămân în aşteptare.
Cele mai multe dintre apelurile false la 112 sunt iniţiate de pe cartele preplătite de către copii, tineri sau persoane cu probleme psihice.
Aceste persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc.
Chiar dacă apelurile vin, în general, de pe cartele ai căror posesori nu pot fi identificaţi, autorităţile au reuşit să amendeze anul trecut aproape 11.000 de cetăţeni care au sunat fără treabă la 112.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a realizat chiar şi un clasament pe judeţe după numărul de apeluri false.
Pe primul loc este Covasna, unde peste 83 procente dintre apelurile înregistrate au irosit timpul operatoarelor. Urmează judeţele Călăraşi şi Mureş.
Apelurile care, totuşi, s-au dovedit reale - din cele peste 17 milioane recepţionate anul trecut - au semnalat, în cea mai mare parte a lor, urgenţe de sănătate.