Copiii abandonaţi, adoptaţi mai uşor
Legea adopţiei care intră în vigoare de sâmbătă stabileşte perioade clare pentru ca un copil să poată intra în procedură de adopţie.
Articol de Mihaela Helmis, 06 Aprilie 2012, 16:59
Sâmbătă intră efectiv în vigoare schimbările la Legea adopţiilor, votate de parlament la finele anului trecut, prin care, în principal, se scurtează perioada în care un copil abandonat este declarat adoptabil şi poate ajunge într-o familie.
Autorităţi şi potenţiali părinţi deopotrivă consideră că noul cadru legal oferă un ajutor important, principalul scop fiind reducerea numărului de 67 de mii de copii, aflaţi în prezent în sistemul de protecţie, precum şi a celor care ajung la vârsta majoratului fără să aibă şansa adopţiei.
Oficiul Român pentru Adopţii promite şi personal specializat care să ofere consiliere legală şi psihologică, după cum explică şeful instituţiei şi iniţiatorul noii legi, Bogdan Panait.
"Noi am cerut de la bun început ca structurile care funcţionează la nivelul direcţiilor de asistenţă socială să aibă o componenţă standard: doi asistenţi sociali, doi psihologi şi un jurist.
"Poate că am depăşit un pic cutuma de până acum, de promovare a unei legi, dar noi ne-am asumat, prin hotărâre de guvern, obligativitatea de a pregăti personalul din aceste structuri şi, în momentul de faţă, suntem în al doilea an, anul final, an în care vom şi acredita aceste structuri şi vom atesta profesional cele trei categorii profesionale care lucrează în acest sistem", a declarat Bogdan Panait.
În noua formă, legea stabileşte perioade clare pentru ca un copil să poată intra în procedură de adopţie: 60 de zile de la înregistrarea naşterii - dacă părinţii naturali îşi dau acordul, 30 de zile în cazul în care nu se cunosc părinţii copilului şi nu mai mult de un an pentru copii ai căror părinţi nu se interesează de ei.
Instanţele vor putea trece peste consimţământul părinţilor
Mai mult, instanţele vor putea trece peste consimţământul părinţilor, dacă aceştia nu se prezintă în mod repetat la înfăţişări în cadrul derulării procedurii.
Iar pentru cei care vor să înfieze un copil, cu care declară că au un grad de rudenie, va fi impusă testarea genetică, cu scopul de a înlătura eventualele abuzuri.
Sunt, de asemenea, incluse, prevederi specifice pentru românii stabiliţi în străinătate şi care şi-au păstrat cetăţenia română.
Secretarul de stat, Bogdan Panait, susţine că aceştia vor putea adopta copii din România.
"Foarte mulţi români care sunt plecaţi în afară ne solicită date despre acest lucru, foarte mulţi români care sunt căsătoriţi cu cetăţeni străini ne solicită date despre această lege.
"E un interes pe care noi nu l-am anticipat atât de mare şi sigur că perioada următoare va fi o perioadă foarte dificilă, pentru că va trebuie să demonstrăm că legea este fiabilă.
"Legea spune foarte clar că un copil care a trecut prin etapele adopţiei naţionale, abia acel copil poate să fie adoptat internaţional, deci copiii vor fi practic de la 3 ani în sus", a declarat Bogdan Panait.
Organizaţiile neguvernamentale care sprijină adopţiile şi oferă consiliere au fost consultate în elaborarea legii, mai spune oficialul de la adopţii.
De altfel, Asociaţia ADOR Copiii, din Timişoara, foarte activă în acest domeniu, a salutat adoptarea legii.
Reprezentanţii ei spun că interesul celor care vor să înfieze un copil a crescut în ultima perioadă, în perspectiva aplicării noii legi.
În România, calculele ONG-urilor arată că în fiecare zi sunt abandonaţi, încă de la naştere, 3-4 copii, iar adopţiile încheiate anual sunt între 1.200 şi 1.700, adică aproximativ 10% din intenţiile potenţialilor părinţi adoptivi.