Copii români, adoptaţi de conaţionali stabiliţi în străinătate
Oficiul Român pentru Adopţii susţine că opt cupluri de români stabiliţi în străinătate au depus cerere pentru adoptarea unui copil din România.
Articol de Mihaela Enache, 17 Ianuarie 2013, 15:10
Opt cupluri de români stabiliţi în străinătate au depus cerere pentru adoptarea unui copil din România.
Noua lege a adopţiilor, care a intrat în vigoare anul trecut în luna aprilie, le permite acest lucru, în timp ce adopţiile internaţionale rămân în continuare suspendate.
Secretarul de stat la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, a declarat la Radio România Actualităţi că o astfel de adopţie este într-un stadiu avansat, cuplul fiind aşteptat săptămâna viitoare pentru a vedea copilul care le-a fost repartizat.
"Prima familie este din Italia şi în cerinţa lor au fost copii mari, între 6-7 ani chiar. Sunt cereri pe Italia, sunt cereri pe Canada, pe Franţa.
"Noi mergem pe un proces de transparenţă şi vom afişa chiar numărul de copii pe care îi avem, vârstele, starea de sănătate, în aşa fel încât aceste familii să se aştepte la posibilităţile pe care le au ca să adopte copii din România", a declarat Bogdan Panait.
Dacă procedurile în cazul cuplului din Italia, despre care vorbea secretarul de stat la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, ar fi duse la bun sfârşit, se va putea vorbi despre primul caz de adopţie a unui cuplu de români stabilit în străinătate.
În România, în ciuda schimbărilor legislative, numărul adopţiilor se menţine foarte scăzut, în timp ce numărul copiilor instituţionalizaţi este în continuare ridicat.
Cerere mare de adopţii
Cifrele arată că, din aproximativ 60.000 de copii din instituţii de îngrijijre la nivel naţional, doar 1.602 au fost declaraţi adoptabili anul trecut, în ciuda numărului mare de doritori.
Proporţia este foarte scăzută şi în judeţul Vâlcea, după cum semnalează reporterul Radio România Actualităţi, Ana Maria Cârstea.
Datele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea arată că în momentul de faţă cererea este de şase ori mai mare.
"În anul 2012 s-au finalizat 18 adopţii, unele care se instrumentează din 2011, altele din 2012 şi mai sunt încă şase copii care sunt adoptabili, sperăm într-o dublare la anul", a spus directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, Nicolae Badea.
Şansele ca numărul copiilor ce ar putea fi adoptaţi să fie în creştere sunt destul de mari şi acest lucru întrucât a crescut, din păcate, rata abandonului în maternitate.
Această situaţie ar veni în sprijinul asistenţilor maternali, care se văd nevoiţi să aibă în grijă chiar şi câte trei copii.
Mai grav este că în asemenea situaţii se ajunge ca micuţii să fie trimişi în centrele de plasament, contrar legii.
"Este posibil ca aceşti asistenţi maternali să nu fie liberi, iar noi nu avem voie pe lege să ducem într-un centru de plasament copii sub doi ani, dacă sunt sănătoşi", a spus Roxana Radu, din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea.
Pentru ca adopţiile să se poată concretiza şi mai repede, reprezentanţii instituţiei menţionate sunt de părere că şi judeţul Vâlcea ar trebui să beneficieze de un tribunal al minorului.