Controverse pe tema Pilonului II de pensii obligatorii administrate privat
"Renunţarea la Pilonul II înseamnă de fapt sacrificarea generaţiilor următoare de oameni care în acest moment cotizează", consideră preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor.
17 Mai 2018, 15:57
Discuţiile despre Pilonul II de pensii continuă atât în mediul de afaceri cât şi în cel politic, deşi liderul principalului partid la guvernare neagă că s-ar pregăti o reformă în domeniu. Opoziţia a demarat o campanie pentru menţinerea acestuia, punct de vedere pe care îl susţin şi oamenii de afaceri.
Asociaţia oamenilor de afaceri din România consideră că Pilonul II este esenţial în condiţiile în care evoluţiile demografice pe termen mediu indică faptul că în următorii 15 ani, fiecare angajat din România va ajunge să susţină aproximativ 2,5 pensionari, iar Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii dezaprobă o eventuală renunţare la Pilonul II.
"Renunţarea la Pilonul II înseamnă de fapt sacrificarea generaţiilor următoare de oameni care în acest moment cotizează", consideră Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii
Confederaţia Patronală Concordia face apel la autorităţi să prezinte în mod transparent şi responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii şi să răspundă solicitărilor de a iniţia un dialog instituţional cu toate părţile implicate.
Din mediul politic, liberalii susţin că se pregăteşte desfiinţarea acestui pilon de coaliţia la putere şi au demarat campania "Opriţi furtul lor, sunt bani tăi de pensie". Liberalii mai propun creşterea contribuţiilor la Pilonul II până la 8% până în 2022.
"La finalul stagiului de cotizare, românul va avea în cont aproximativ 350 de mii de lei, bani pe care îi poate ridica într-o singură tranşă, îi poate stabili ca plată lunară pe o perioadă de 20 de ani sau îi poate lăsa moştenire copiilor", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă.
Guvernul a adoptat,la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II de la 5,1% la 3,75 din salariile brute, începând cu acest an. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu se declară convins că fondul privat de pensii este supapa necesară şi foarte utilă pentru ca pensionarii să poată avea un venit complementar.
"Pentru că populaţia îmbătrâneşte numărul de pensionari va creşte, suntem într-un nivel destul de redus al forţei de muncă activ care contribuie la fondul de pensii, deci fondul de pensii va avea foarte multe presiuni. Mă refer la fondul de pensii de stat", a anunţat liderul ALDE.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat că zvonurile privind intenţia executivului de a introduce contributivitate zero la Pilonul II de pensii reprezintă o prostie şi o minciună. El mai spune că nu există un proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii.