Controversa "rom" sau "ţigan"
Alianţa Civică a Romilor îi acuză pe membrii comisiilor parlamentare că nu cunosc prevederile constituţionale şi europene care dau dreptul etniilor să-şi aleagă termenul de identificare.
Articol de Alina Stănuţă, 02 Februarie 2011, 16:38
Organizaţiile care militează pentru drepturile romilor critică vehement decizia comisiilor reunite pentru drepturile omului şi egalitate de şanse din Senat, care au avizat miercuri propunerea deputatului PDL, Silviu Prigoană, de a se înlocui termenul "rom" cu cel de "ţigan" în toate documentele oficiale din România.
Alianţa Civică a Romilor îi acuză pe membrii comisiilor că nu cunosc prevederile constituţionale şi europene care dau dreptul etniilor să-şi aleagă termenul de identificare şi speră ca prezenţa unui deputat reprezentant al romilor să influenţeze votul din Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.
David Marc, preşedintele Alianţei, atenţionează că Senatul dă un semnal profund negativ societăţii şi comunităţii europene şi contestă în egală măsură amendamentul care însoţeşte decizia de astăzi, prin care se interzice atribuirea unor conotaţii negative cuvântului "ţigan".
"Dacă domnii senatori, domnii parlamentari îşi imaginează că termenii din limba vorbită îşi pot schimba diferite conotaţii aşa cum dau ei legi, sunt... nici nu pot să spun; i-aş trimite înapoi la şcoală.
"Acum, în mod oficial, termenul de tigan are umătoarele înţelesuri, conform DEX: persoană cu apucături antisociale, persoană indezirabilă. E un semnal foarte prost, un semnal către minoritatea romă în general, dar şi către partenerii europeni", a declarat David Marc.
"Ţigan" fără conotaţii negative
Comisia pentru drepturile omului din Senat a adoptat un amendament prin care atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului "ţigan" este interzisă.
În replică, preşedintele organizaţiei PAKIV, Nicolae Gheorghe, a precizat că speră ca iniţiativa să nu treacă de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.
Senatorul PNL Puiu Haşotti crede că romii nu se vor supăra dacă vor fi denumiţi ţigani.
"Eu cunosc şi apreciez foarte mulţi cetăţeni români de origine etnică ţigani, care nu au niciun fel de problemă, ba, dimpotrivă, le face plăcere să se numească aşa. Nu cred că se vor supăra, nu au de ce, în fond ţiganii au fost denumiţi timp de şapte secole.
"Nu este deloc o denumire peiorativă, nu este deloc jignitor, sunt nişte cetăţeni ai acestei ţări, îi respectăm ca atare şi cred că decizia care s-a luat cu o majoritate covârşitoare de 10 la 3 este elocventă în aceast sens şi nu este decât în favoarea lor", a declarat Puiu Haşotti.
Asociaţiile civice ale romilor cer autorităţilor să amâne recensământul de anul acesta până când parlamentul va lua o decizie finală în ce priveşte terminologia folosită pentru identificarea publică a romilor.