Controversa drepturilor de autor: angajaţii, buni de plată
Plata CAS pe drepturi de autor ar putea fi făcută exclusiv de angajaţi, nu şi de angajatori.
19 Ianuarie 2010, 17:08
Ministrul muncii Mihai Şeitan a propus ca de la 1 ianuarie 2011 plata asigurărilor sociale în cazul celor care au doar contract de drepturi de autor sau contract de convenţii civile să fie obligatorie şi suportată integral de angajat.
Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlnirii cu reprezentanţii Clubului Român de Presă, ai Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind şi ai Patronatului Presei Romedia.
Sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi, considerând că această propunere va afecta salariile şi îi va lăsa pe angajaţi fără protecţie în faţa angajatorului.
Preşedintele Mediasind, Cristi Godinac, a spus că punerea în aplicare a propunerii ar reprezenta o "discriminare", organizaţia pe care o conduce fiind pregătită să declanşeze acţiuni de protest şi să ceară sprijinul Federaţie Internaţionale a Jurnaliştilor dacă Ministerul Muncii nu va ţine cont de revendicările sindicaliştilor.
Godinac a mai subliniat faptul că jurnaliştii ar deveni vulnerabili în faţa angajatorului.
Teodor Vasiliu, preşedintele Romedia, consideră că o astfel de măsură ar reprezenta "un mare ajutor pentru anumiţi moguli de presă".
El i-a reproşat ministrului Mihai Şeitan că nu s-a documentat suficient şi a explicat că o astfel de măsură reprezintă "un abuz", întrucât toţi angajaţii riscă să fie trecuţi pe contracte de colaborare şi nu se vor mai supune nici Codului Muncii, nici Contractelor Colective de Muncă la nivel de ramură.
Reprezentanţii Ministerului Muncii au răspuns că singura schimbare ar fi plata obligatorie a CAS-ului de către angajaţii cu contracte de drept de autor, aceasta fiind, în prezent, opţională.