Control la CNAS Bucureşti
Curtea de Conturi a început un control la CNAS Bucureşti, după ce s-au constat diferenţe foarte mari în cifrele care reprezintă numărul de asiguraţi, între datele informatizate şi cererile de decontare a reţetelor.
Articol de Adriana Turea, 24 Ianuarie 2011, 15:06
Curtea de Conturi a început un control la Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti, la cererea preşedintelui autorităţii naţionale de profil, care a constatat diferenţe foarte mari în cifrele care reprezintă numărul de asiguraţi, între datele informatizate şi cererile de decontare a reţetelor.
O echipă de control a Curţii de Conturi a ajuns la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, spune că faţă de trei milioane de asiguraţi, câţi figurau în Bucureşti înainte de introducerea sistemului informatic, după introducerea acestuia, numărul aproape s-a înjumătăţit, a ajuns la 1.600.000.
Lucian Duţă vrea să găsească responsabilii pentru această diferenţă şi anunţă controale şi în alte locuri din ţară.
Preşedintele CNAS spune că prin introducerea sistemului informatic se va stabili numărul real de asiguraţi.
"Până undeva în primul trimestru al anului 2010, Bucureştiul nu folosea sistemul informatic unitar. Printr-un ordin pe care l-am emis încă de la venirea mea, m-am obligat să se folosească acest sistem.
"Pe măsură ce lunile au început să curgă, în anul 2010 s-a văzut că numărul pacienţilor începe să scadă, deci prin implementarea SIUI-ului, practic, a început să se vadă dublarea şi triplarea acestor pacienţi.
"Este evident că au existat nişte procese prin care sistemele pe care le foloseau aceste case, sisteme alternative la SIUI, permiteau ca medicii să aibă dublaţi sau triplaţi pacienţii", a declarat Lucian Duţă.
Medicii aruncă vina pe casele de asigurări
Medicii de familie contestă aceste calcule şi spun că activitatea lor implica o raportare electronică înainte de introducerea sistemului informatic integrat.
Preşedintele societăţii naţionale a medicilor de familie, Rodica Tănăsescu, susţine, la rândul ei, că vinovaţii trebuie căutaţi la casele de sănătate.
"În momentul în care am înscris un pacient, a venit la mine i-am luat datele, chiar dacă acel pacient nu a fost corect şi de fapt mai e înscris în altă parte, casa de asigurări îl şterge din partea cealaltă; automat, prin soft.
"Deci, tehnic, nu văd cum este posibil, deci răspunsul nu este la noi. Aceste lucruri probabil se vor rezolva între casele de asigurări", a precizat Rodica Tănăsescu.
Curtea de Conturi nu a oferit nicio declaraţie oficială, astfel că deocamdată nu se poate estima cât va dura controlul şi nici când ar apărea primele rezultate.
Statutul CNAS şi al unităţilor subordonate din teritoriu este un subiect de dezbatere şi de dispută în ultima perioadă.
Ministerul sănătăţii şi-a exprimat dorinţa de a le trece în subordinea sa.