Controale şi amenzi pe litoral
Inspectorii ANSVSA au aplicat amenzi în valoare de 78.200 de lei, în urma unor controale efectuate la mai multe unitaţi de alimentaţie publică.
01 August 2012, 14:45
Inspectorii de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au aplicat amenzi în valoare de 78.200 de lei, în urma unor controale efectuate la mai multe unitaţi de alimentaţie publică din Mamaia, Năvodari, Eforie Nord, Neptun, Jupiter, Saturn, Olimp, Mangalia şi Constanţa.
Astfel, 50 de operatori din industria alimentară au fost verificaţi, la sfârşitul săptămânii trecute de echipele de inspectori ale Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor care activează pe litoral, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2012.
Controalele au vizat 17 restaurante, două patiserii, trei bufeturi, 13 magazine alimentare, două baruri, o pizzerie, o unitate tip fast-food şi 11 supermarket-uri.
În urma verificărilor, au fost amendate 18 unităţi, cu sume cuprinse între 600 şi 45.000 de lei şi au fost acordate nouă avertismente.
Cea mai mare amendă, de 45.000 de lei, a fost aplicată unui supermarket, în depozitul căruia inspectorii ANSVSA au descoperit o cantitate de 360 de kg de carne de porc, cu termenul de valabilitate depăşit.
Au mai fost retrase de la comercializare şi 46 kg de carne de porc, 80 kg carne de pasăre şi 15 kg carne de vită, pentru care nu existau documente care să le ateste trasabilitatea, sau nu erau etichetate corespunzător.
Toate produsele neconforme au fost confiscate şi denaturate, urmând a fi dirijate spre neutralizare la o unitate autorizată.
Alte nereguli, constatate de către inspectori în cadrul controalelor, au fost cele privind lipsa igienei în spaţiul de producţie, manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, întreţinerea necorespunzătoare a utilajelor şi ustensilelor, întretinerea necorespunzatoare a spatiilor de lucru, utilajelor si ustensilelor.