Controale pentru "combaterea defrişării ilegale"
Harghita, Maramureş, Suceava, Neamţ şi Bacău sunt judeţele unde se taie ilegal, cei mai mulţi copaci din România, potrivit datelor ministerului mediului.
Articol de Roxana Dumitrescu, 18 Mai 2011, 16:18
Peste 12.000 de acţiuni comune ale ministerului de interne şi ministerului mediului au dus la o uşoară scădere a volumului de masă lemnoasă tăiată ilegal de la începutul anului şi la creşterea numărului de infracţiuni raportate, potrivit oficialilor.
Controalele au fost făcute atât pe suprafeţele aflate în proprietate publică, cât şi pe cele private, concentrarea mai mare fiind pe cele din urmă, întrucât - spune ministrul mediului, Laszlo Borbely - cele private sunt mai puţin păzite şi, prin urmare, se poate fura mult mai uşor de aici.
Volumul materialului lemnos tăiat ilegal în primele patru luni ale acestui an se ridică undeva la 12.000 mc, care reprezintă, făcând un calcul, din suprafaţa totală a fondului forestier de 6 milioane de hectare, cam 0,2% suprafaţă tăiată ilegal.
Datele mai arată că Harghita, Maramureş, Suceava, Neamţ şi Bacău sunt judeţele unde se taie ilegal, cei mai mulţi copaci din România fiind şi zonele cu cea mai mare suprafaţă de pădure.
În urma controalelor s-au constatat peste 3.000 de infracţiuni, s-au aplicat aproape 9.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 193 de milioane de lei.
Planul comun de acţiuni al ministerului de interne şi ministerului mediului pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice va continua şi în semestrul următor - anunţă reprezentanţii celor două instituţii.
Trebuie menţionat că în prezent se află în dezbaterea parlamentului o iniţiativă a ministrului mediului, Laszlo Borbely, de modificare a legii privind pedepsele pentru furtul de material lemnos, cu scopul înăspririi acestora, astfel încât şi furtul sub 1 mc de material lemnos să fie considerat infracţiune, şi nu doar de la 5 mc, aşa cum este prevăzut în prezent.