Controale la târgurile unde se vând porci în Giurgiu
Poliţiştii, jandarmii şi inspectorii sanitar-veterinari din Giurgiu, controale la târgurile şi oboarele în care se vindeau porci.
Articol de Radu Dobriţoiu, 05 Decembrie 2018, 17:14
Poliţiştii, jandarmii şi inspectorii sanitar-veterinari din Giurgiu fac zilele acestea controale la târgurile şi oboarele în care se vindea în mod obişnuit porci. Giurgiu este unul dintre judeţele afectate de pesta porcină africană (PPA), iar târgurile de animale au fost închise de câteva luni, în încercarea de a limita răspândirea virusului. Acum, autorităţile vor să se asigure că oamenii nu vor încerca să vândă ilegal porci sau carne de porc. Reporter: Marcela Petcu - Pentru că se apropie Crăciunul, autorităţile din judeţul Giurgiu au luat măsuri speciale pentru transporturi şi comercializarea porcilor şi a cărnii de porc. Vor fi patrule mixte în zonele cu risc, în care au fost focare de pestă porcină africană, dar se vor derula ample operaţiuni şi pe drumurile de acces către acestea.
Adriana Puţaru:
"S-a dispus în vederea intensificării acţiunilor de control înfiinţarea de patrule mobile care vor acţiona cu precădere în zonele afectate de PPA, este vorba de patrule mobile care vor fi constituite din reprezentanţi ai Poliţiei şi reprezentanţi ai Jandarmeriei. /.../ de asemenea, suplimentarea dispozitivelor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pe raza comunei Călugăreni, aceea fiind o zonă cu un istoric al comercializării porcilor".
Reporter:
"Adriana Puţaru, prefectul judeţului Giurgiu. Sunt măsuri şi pentru cetăţenii din zonele neafectate de pesta porcină şi care îşi pot tăia porcul în mod tradiţional.
Liviu Florescu, director Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu":
"Se vor putea sacrifica animalele fără niciun fel de problemă şi chiar transporta pe distanţe carcasa obţinută de la aceştia printr-un formular pe care îl va elibera medicul veterinar de liberă practică".
Reporter:
"Târgurile şi oboarele sunt închise de circa trei luni, însă autorităţile vor să se asigure că oamenii nu vor încerca să comercializeze ilegal porci sau carne de porc. Autorităţile recomandă populaţiei să îşi achiziţioneze carnea de porc numai din spaţii autorizate sanitar veterinar, iar celor care sacrifică porcii în gospodării să testeze carnea de porc înainte de a o consuma".