Controale la comercianţii de produse tradiţionale de Paşte
În judeţul Timiş au fost deja date amenzi de peste 50 de mii de lei în urma controalelor inspectorilor sanitar-veterinari la comercianţii de produse tradiţionale de Paşte.
Articol de Alina Bujancă, 04 Aprilie 2014, 07:54
Poliţia şi inspectorii sanitar-veterinari intensifică în această perioadă controalele la comercianţii de produse tradiţionale de Paşte.
Verificările au dublu scop: siguranţa alimentară şi reducerea tranzacţiilor ilegale.
În judeţul Timiş au fost deja date amenzi de peste 50 de mii de lei.
Aproximativ 20.000 de miei se aşteptă să fie tăiaţi de Paşte în judeţul Timiş în mod oficial, pentru că există şi o piaţă neagră a cărnii de miel, comercializată direct de la ciobani ori prin oboare.
La aceasta se adaugă riscul pătrunderii unor cantităţi de carne fără acte provenite din comerţul intracomunitar.
Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, comisarul şef Sorin Muntean, spune că vor fi făcute modificări pentru a combate evaziunea fiscală.
"Acele produse ajung tot pe pieţele româneşti, fie fără documente sau cu documente fictive.", a spus Sorin Muntean.
Controalele vor fi realizate în colaborare cu inspectorii sanitar-veterinari care vor urmări, în principal, siguranţa alimentară.
"Carnea de miel trebuie să poarte ştampila de control veterinar, care demonstrează supravegherea tăierii de către nişte medici veterinari", a afirmat directorul executiv DSVSA Timiş, Adrian Radu Popa.
În judeţul Timiş există două abatoare autorizate pentru sacrificarea mielorde Paşte, iar la cererea primăriilor ar mai putea fi deschise alte 20 de puncte.