Controale în supermarket-urile din Sibiu
De la începutul lunii martie, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Sibiu au retras din reţeaua comercială peste 4 tone de alimente expirate, în valoare totală de peste 6.000 lei.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 19 Martie 2012, 17:36
De la începutul lunii martie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Sibiu au retras din reţeaua comercială peste 4 tone de alimente expirate, în valoare totală de peste 6.000 lei.
Este vorba de carne şi preparate din carne, produse lactate, peşte, carne şi organe de pasăre, ouă, îngheţată, arome şi diferite ingrediente, produse care aveau termenul de valabilitate expirat, cu deficienţe tehnologice sau modificate organoleptic, se spune într-un comunicat de presa trimis luni de DSVSA Sibiu.
În perioada 1-18 martie, inspectorii DSVSA Sibiu au efectuat 155 de controale în urma cărora 12 agenţi economici sau producători individuali au fost amendaţi iar cinci avertizaţi.
S-au aplicat amenzi în valoare totală de peste 10.000 de lei la un supermarket, două unităţi de panificaţie, o pensiune, un fast-food, două laboratoare de patiserie, un magazin alimentar, două fabrici de produse zaharoase şi doi producători individuali.
''În urma controalelor, s-au constatat unele abateri de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv lotizarea şi depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare, pe sortimente, calitate şi data recepţiei, etichetare neconformă la unele sortimente de alimente, mijloace de transport pentru produse alimentare neamenajate corespunzător, comercializarea unor produse alimentare în spaţii neautorizate şi fără documente sanitare veterinare şi lipsa documentelor care să ateste efectuarea acţiuniilor de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare'' precizează, în comunicatul de presă, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu, Ioan Penţea.
Aceste acţiuni de control vor continua, mai ales că se apropie perioada Sărbătorilor de Paşte.
Autorităţile sanitar-veterinare recomandă populaţiei să nu achiziţioneze alimente de origine animală şi non-animală decât din spaţii sau magazine înregistrate sanitar veterinar, să citească cu mare atenţie instrucţiunile de pe etichetele produselor alimentare, pentru că acestea conţin informaţii despre păstrarea, prepararea corectă şi valabilitatea lor şi să evite comerţul ''stradal''.