Contribuţiile evreilor, romilor şi tătarilor la dezvoltarea României
La Palatul Parlamentului a avut loc, astăzi, o conferinţă în cadrul căreia s-a discutat despre contribuţiile evreilor, romilor şi tătarilor la dezvoltarea României.
Articol de Angela Cerven, 18 Mai 2016, 19:54
La Palatul Parlamentului a avut loc, astăzi, o conferinţă în cadrul căreia s-a discutat despre contribuţiile evreilor, romilor şi tătarilor la dezvoltarea României.
Manifestarea a făcut parte din evenimentul "Podurile Toleranţei" - un proiect transnaţional pentru ţările Europei de Est, care promovează toleranţa şi cunoaşterea istoriei minorităţilor - care s-a desfăşurat, în aceste zile, în capitală.
Un moment istoric, petrecut acum 72 de ani, în ziua de 18 mai, a fost reamintit de secretarul de stat de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Aledin Amet:
”Poporul tătar din Crimeea a fost forţat să-şi părăsească patria, a pornit pe un dramatic drum, pentru mulţi fără întoarcere.
”Deportarea tătarilor reprezintă, fără îndoială, o tragedie a secolului trecut, tragedie, pe care, din păcate, puţine cărţi de istorie o consemnează.”
Cultura populară este o expresie a convieţuirii între comunităţi - consideră antropologul Vintilă Mihăilescu. ”În folclorul românesc putem să găsim expresii ale acestei convieţuiri, care a marcat, atât cultura romă, cât şi cultura românească. Marea majoritate a uneltelor cu care lucra ţăranul era făcută de romi.”
Evreii care au migrat în Israel nu au uitat istoria generaţiilor trecute. Consulul onorific al României în Israel, Tzvi Herman Bercovici:
”Tatăl meu, care a lucrat în tabere de muncă obligatorii şi a avut norocul să se întoarcă, mama mea a ajuns la Auschwitz cu toată familia, este singura care a reuşit să iasă din acest focar, toată familia ei a fost omorâtă.
”Eu, în fond nu mi-am cunoscut nici bunicii şi nici rudele mele şi pentru asta acest eveniment este foarte important.”
Proiectul "Podurile toleranţei" a avut prima ediţie în 2013, anul Cetăţeanului European.