Contribuţii sociale reduse, "în cazul redresării economice"
Deficit bugetar în limita a 4,4% din PIB şi reducerea contribuţiilor sociale în cazul în care economia se va redresa fac parte dintre angajamentele pe care autorităţile române şi le-au luat în scrisoarea de intenţie către FMI.
04 Aprilie 2011, 08:27
În scrisoarea de intenţie către FMI, Executivul de la Bucureşti se angajează să reformeze întreprinderile de stat, în special cele din sectoarele critice, cum ar fi energia şi transportul.
În documentul semnat de ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu şi de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, se mai arată că România va solicita asistenţă tehnică din partea FMI şi a Băncii Mondiale în vederea simplificării sistemului de taxe, iar contribuţiile sociale vor fi reduse treptat, odată cu redresarea economică.
Reformele din educaţie şi sănătate vor continua, iar resursele bugetare alocate pentru investiţii vor îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, se arată în documentul de pe siteul FMI.
Guvernul se mai angajează să limiteze modificările aduse la sistemul de impozitare pentru a garanta stabilitatea şi să instituie un mecanism simplificat de impozitare pentru contribuabilii mici.
Executivul are deja întocmit planul de restructurare al ANAF şi mai anunţă că a cerut Curţii de Conturi să verifice înregistrările pacienţilor din domeniul asistenţei medicale primare.
Acordul de tip preventiv încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional a intrat în vigoare săptămâna trecută.
Banii pot fi accesaţi numai în cazul unor situaţii excepţionale, cum ar fi un atac asupra monedei naţionale declanşat de o criză în regiune. Valoarea totală a acordului este de 5 miliarde de euro.