Contractele din energie, "desecretizate"(LIVE TEXT)
Şeful misiunii FMI în România Jeffrey Franks a declarat la Radio România Actualităţi că valoarea companiilor de electricitate este afectată de contractele sub preţul pieţei.
Articol de Ioana Dogaru, 07 Februarie 2012, 12:56
""Deficitul trebuie să fie sub 3% ceea ce vom reuşi în 2012. Este angajamentul faţă de Europa. Trebuie să mergem la un deficit zero? NU! România are o datorie publică modestă".
"La acel moment, momentul al care am discutat cu guvernul despre TVA, ştiam că trebuie laute măsuri foarte serioase. O măsură propusă de guvern a fost reducerea de cheltuieli, o măsură respinsă de Curtea Constituţională.
"Banii de la Bruxelles reprezintă stimulul economic cel mai bun pe care România îl poate avea".
"O politică monetară bună şi o politică fiscală bună stimulează creşterea".
"Întâi trebuie să faci stabilizarea bugetului şi după, să treci spre astfel de măsuri".
"Au fost unele măsuri de stimulare a activităţii economice în domeniul public, de exemplu programul Prima casă. Cea mai bună cale de a încuraja creşterea economiei este de a avea stabilitate".
"Condamnăm aceste companii să valoreze mai puţin decât realitatea."
"Problema nu a fost rezolvată. Câteva contracte bilaterale au fost anulate. Unele dintre condiţii au fost publicate însă există contracte în funcţiune care nu au fost încă anulate şi vreau ca guvernul să exploreze orice psoibilitate juridică pentru a anula aceste contracte secrete şi a renegocia contracte la preţul de piaţă".
"Eu vreau oprite contractele secrete. Să mutăm totul pe piaţă deschisă".
"Nu obiectez ca unele companii să aibe contracte bilaterale cu furnizorii de electricitate, ci este vorba despre contracte făcute sub preţul pieţei, vreau ca aceste contracte să fie transparente."
"Dacă ne uităm la cifre şi comparăm bugetele de investiţie ale diferitelor ţări, România are procentajul cel mai inalt de venituri din economie dedicate investiţiilor"
"Domnul ministru Orban a stabilit o prioritate a celor mai importante 100 de proiecte cu bani europeni, să aducă şase miliarde de euro în ţară anul acesta."
"La proiectele finanţate din fondurile europene, pentru fiecare leu cheltuit primim alţi douăzeci înapoi":
"Toate cheltuielile guvernamentale trebuie să fie în interiorul bugetului".
"România are un număr de paturi de spital peste media europeană".
"Există măsuri pe termen scurt care aduc economii chiar acum: bani luaţi de la producătorii farmaceutici şi care să se întoarcă în sistem şi coplata".
"Guvernul are şase luni să se asigure că are sprijin public pentru o nouă lege a sănătăţii".
"Credem că sistemul de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală".
"Cheltuielile din România cu sănătatea sunt la una din ratele cele mai mici din Europa."
"Atunci când am început să lucrăm cu România, una din cauzele cheie ale deficitului bugetar era sistemul de sănătate. Sistemul de sănătate este stricat. Trebuie să facem ca sistemul să ofere servicii mai bune".
"România are nevoie de investiţii, de dezvoltarea resursei umane. Avem nevoie de investiţii în domenii cruciale: sănătate, energie, transporturi".
"Exporturile au crescut foarte mult. Trebuie să mai creem locuri de muncă".
"Ce aş spune eu cetăţenilor români, România a suferit foarte puternic de pe urma ultimei crize globale. A fost mai rău în România decât pentru alţii pentru că politicile economice nu se aflau într- o stare bună. Acele politici nu erau sustenabile".
"Ce am vazut noi în această vizită este că deşi am revizuit în jos creşterea economică, această creştere mai scăzută e balansată de o mai bună colectare a veniturilor".
"Trebuie să ne consolăm puţin cu faptul că România va creşte în 2012 mai mult decât media europeană".
"Când am fost aici şi am discutat bugetul am avut o prognoză a creşterii economice pe intervalul 1,8-2,3% iar acum am revizuit-o în jos la 1,5-2%. Motivul: situaţia din Europa."
"Noi trebuie să ştim că drumul pe care mergeţi este de creştere. Mai departe, ţara decide cum foloseşte banii".
"Ştim că deficitul trebuie să scadă mai departe în 2012. Avem performanţă bugetară bună în 2011. Trebuie să ne uităm dacă au fost reduse cheltuielile mai mult decât am anticipat noi şi dacă va fi spaţiul bugetar".
"Atunci când vom ajunge la acea misiune din aprilie vom vedea atunci care este concluzia comună pe care o vom avea împreună cu guvernul."
"La fiecare vizită în România ne întâlnim şi cu opoziţia".
"Nu aştept, indiferent de schimbările de cabinet să existe schimbări radicale în privinţa politicilor economice ale României"