Conţinutul de sare în alimente ar urma să scadă
Specialiştii propun autorităţilor luarea unor măsuri de reducere a procentului de sare din pâine şi alimente procesate pentru reducere numărului de persoane hipertensive.
Articol de Marilena Frâncu, 17 Mai 2018, 14:20
Studiile derulate în ultimii 12 ani arată o creştere a numărului de hipertensivi, pe fondul creşterii fenomenului de obezitate în rândul populaţiei, dar şi a consumului de sare, a declarat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, Maria Dorobanţu.
La conferinţa care a marcat Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, ea a precizat că specialiştii propun autorităţilor luarea unor măsuri de reducere a procentului de sare din pâine şi alimente procesate.
"Românii mănâncă peste 12 grame de sare pe zi, iar hipertensivii spre 14. În mod normal, ar trebui maximum 5, iar hipertensivii 3 - 4 grame pe 24 de ore. Cel mai bogat aliment în sare e pâinea la noi şi atunci, dacă reuşesc ca, împreună cu reprezentanţii industriei de panificaţie, să reducă măcar cu 1 gram conţinutul de sare şi, de asemenea, cei care fac semipreparate şi mai ales mezeluri, tot măcar cu 1 gram per kilogram, vor ajunge, până la urmă, să avem o reducere a prevalenţei hipertensiunii arteriale", a declarat Maria Dorobanţu.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că reducerea consumului de sare va fi prevăzută în viitoarea Lege a prevenţiei şi sunt programate să înceapă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cu toţi factorii implicaţi privind reducerea procentului de sare din alimente.
De asemenea, ministrul sănătăţii a adăugat că autorităţile sanitare pregătesc un program de screening pentru bolile cardiovasculare, finanţat din fonduri europene, în valoare de 25 de milioane de euro.
În România, peste 60% dintre decese sunt provocate de boli cardiovasculare, iar hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze ale mortalităţii.