Continuă monitorizarea Dunării
Durata de propagare a viiturii pe sectorul românesc va fi de cel puțin șapte zile.
Articol de Radiojurnal, 30 Septembrie 2024, 22:54
Debitul maxim al Dunării a fost astăzi de 7.400 de metri cubi pe secundă și va fi în scădere în zilele următoare.
După cum au informat specialiștii de la Apele Române, continuă monitorizarea nivelurilor și a debitelor fluviului, întrucât durata de propagare a viiturii pe sectorul românesc va fi de cel puțin șapte zile.
Este o perioadă lungă în care linia de apărare împotriva inundațiilor va fi supusă presiunii crescute a apelor, se arată într-o postare pe internet a Administrației.
Digurile au fost consolidate la Islaz-Moldoveni, în zona de confluență a Oltului cu Dunărea, la Prundu, în județul Giurgiu, și în zona localității Baital din județul Călărași, pe brațul Borcea, unde lucrările sunt încă în curs.
De ieri după-amiază s-au înregistrat la mai multe stații hidrometrice precipitații care au cumulat peste 50 de litri pe metru pătrat, dar acestea nu au dus la depășirea cotelor de apărare.
Până mâine la prânz rămân sub cod portocaliu hidrologic cinci cursuri de ape din sud-estul Moldovei și din Dobrogea: Geru și Chineja din județul Galați, Taița, Casimcea și Urluia din Tulcea și Constanța.
Mai ales pe micii afluenți ai acestora se pot produce fenomenele periculoase: scurgeri de pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide ce pot genera inundații, creșteri importante de debite și niveluri.
Mare parte a râurilor din Moldova și din zona Carpaților Orientali și de Curbură sunt sub cod galben hidrologic până mâine la miezul nopții.