Continuă inventarierea zonelor împădurite fără proprietar
Continuă inventarierea zonelor împădurite fără proprietar, care nu au niciun fel de servicii silvice.
Articol de Gabriel Sava, 27 Ianuarie 2022, 18:50
Suprafețe întinse de pădure sunt de ani de zile ale nimănui, pentru că proprietarii nu sunt cunoscuți ori au decedat, iar succesiunea nu s-a mai făcut. Potrivit Codului Silvic, aceste zone împădurite trebuie inventariate și preluate apoi gratuit în pază de către ocoalele silvice. Numai că acțiunea, deși se derulează de mai bine de trei ani, este departe de a se încheia. Gabriel Sava transmite din Vrancea:
Reporter: Sunt aproape douăzeci de mii de hectare de pădure de pe raza județelor Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vaslui și Vrancea, care nu au asigurate nici un fel de servicii silvice, cel mai important fiind în lipsa pazei. Cea mai mare suprafață de pădure nepăzită este situată în județul Vrancea, cu peste 9.700 de hectare.
Virgil Anton, inspector şef al Gărzii Forestiere Focșani, instituție care răspunde de respectarea regimului silvic în cele șase județe amintite: În cursul anului 2021 au fost preluate în pază 29.000 de hectare de fond forestier fără servicii silvice. La momentul actual, suprafața cea mai mare care nu este preluată în pază este undeva pe Vrancea și pe Buzău.
Reporter: Garda Forestieră inventariază suprafețele care nu au asigurate servicii silvice și transmite situația ocoalelor silvice de regim, pentru ca pădurile să fie preluate în pază. Lipsa personalului, atât acelui propriu, cât și cel al ocoalelor silvice este o principală problemă:
Virgil Anton: În urma discuțiilor şi cu Regia Națională a Pădurilor s-a concluzionat să angajeze personal și să putem să demarăm procedura de /.../ pază în primul semestru al anului, să preluăm undeva măcar 30%.
Reporter: Conform raportului de activitate pentru anul trecut, în aceste suprafețe au fost tăiați fără drept aproape 70.000 metri cubi de lemn, cu o valoare estimată de peste 6,6 milioane de euro.