Continuă dezbaterile privind noile legi ale educației
Deputații din comisia de învățământ din Camera Deputaților, care dezbat în această perioadă noile legi ale educației, au adoptat luni mai multe amendamente cu privire la combaterea violenței în școli și întărirea disciplinei.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Aprilie 2023, 07:42
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Deputații din comisia de învățământ din Camera Deputaților, care dezbat în această perioadă noile legi ale educației, au adoptat luni mai multe amendamente cu privire la combaterea violenței în școli și întărirea disciplinei. De asemenea, au convenit că exmatricularea elevilor se va putea face doar în situații foarte grave, cu drept de reînscriere în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ.
Iulia Gherman ne oferă mai multe informații: ”Membrii comisiei de învățământ din Camera Deputaților au amânat dezbaterile asupra articolelor și amendamentelor din noua lege a învățământului preuniversitar, care se referă la probele propuse pentru evaluarea națională și admiterea la liceu, dar și pentru examenul de bacalaureat. Au fost, însă, acceptate o serie de măsuri propuse de ministrul educației, Ligia Deca, pentru stoparea violenței în școli.
Ligia Deca: ”Se reintroduce posibilitatea exmatriculării elevilor în cazuri grave, ca ultimă sancțiune. Telefonul copilului, sunat la 119, care generează automat deschiderea unui dosar la DGASPC și alocarea unui manager de caz. Vorbim și despre utilizarea sistemelor de supraveghere audio-video, sigur, în condiții de respectare a normelor legale.”
USR s-au opus propunerii de exmatriculare a elevilor.
Deputatul Marius Miftode: ”Nu trebuie să sufere acești copii pentru incapacitatea statului, a profesorilor sau a părinților de a-i înțelege și sprijini așa cum au nevoie. În afară de un război cu elevii, nu înțelegem ce face Ministerul Educației concret să prevină astfel de situații. Un elev exmatriculat este un viitor adult needucat, condamnat la închisoare pe viață în societate.”
Au fost acceptate și soluțiile Ministerului Educației pentru întărirea disciplinei în școli. Astfel, elevii vor fi sancționați dacă introduc în unitățile de învățământ substanțe și materiale periculoase, care pot afecta integritatea fizică a colegilor sau personalului din școli.”
Dezbaterile din comisia de învățământ se vor relua în această dimineață. Termenul pentru depunerea raportului expiră poimâine, iar un vot în plenul Camerei Deputaților este așteptat până la data de 3 mai. În caz contrar, documentele vor fi trimise la Senat, ca for decizional, în forma propusă de ministrul educației, Ligia Deca.