Contextul pandemic a alimentat corupţia, potrivit DNA
Direcția Națională Anticorupție a deschis 168 de dosare penale pentru infracțiuni legate de pandemie sau vaccinare fictivă, fenomen care a luat amploare în ultima perioadă.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Decembrie 2021, 08:01
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI- De la apariția noului coronavirus, în urmă cu doi ani, Direcția Națională Anticorupție a deschis 168 de dosare penale pentru infracțiuni legate de pandemie sau vaccinare fictivă, fenomen care a luat amploare în ultima perioadă.
Am avut cea mai amplă anchetă din statele membre ale Uniunii Europene, cu 3.000 de certificate false eliberate la Vama Petea de cadre medicale și angajați de spitale corupți.
La acest moment mai sunt în lucru jumătate dintre dosarele deschise de anul trecut, iar opt dosare cu 22 de inculpați au fost trimise în judecată.
Reporter: Diana Surdu - ”Contextul pandemic a alimentat corupţia, potrivit DNA, iar banii nu au ajuns întotdeauna acolo unde trebuiau, respectiv pentru dotarea spitalelor, pentru echipamente de protecție, pentru aparatură specializată de sau pentru medicamente. Printre inculpații trimiși în judecată se află și directorul Unifarm, Ionel Eugen Adrian, care ar fi pretins, potrivit procurorilor, peste 700.000 de euro pentru un contract cu o firmă privată pentru milioane de măști chirurgicale neconforme și zeci de mii de combinezoane.
Crin Bologa, procuror-şef DNA: ”În perioade de criză corupţia prosperă. În aceste circumstanțe sigur că noi avem foarte multe dosare sau relativ multe dosare în lucru în ceea ce privește achizițiile din pandemie, corupția din pandemie. Am avut înregistrate în cursul anului 2020 şi 2021 peste 160 de dosare în legătură cu situația epidemiologică. În prezent, avem în lucru 88 de dosare, iar 68 de persoane sunt puse sub acuzare. ”
O provocare pentru procurori o constituie recuperarea prejudiciului atunci când bunurile sunt ascunse de infractori pe numele rudelor, prietenilor, angajaților. Anchetatorii au în prezent comisii rogatorii internaționale aproape pe toate continentele, în încercarea de a găsi bani și bunuri obținute de persoane cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție, atât în țările Uniunii Europene, dar și în țări din Africa sau din Asia. În ceea ce privește infracțiunile săvârșite în pandemie, au fost aduse diferite aparaturi medicale, măști, izolete din țări precum Turcia, China și din alte state ale lumii. Oamenii legii încearcă să vadă ce resorturi au stat la baza unor achiziții de materiale neconforme cu sume exorbitante și cu încălcarea procedurilor.”