Consumul de substanţe psihoactive la volan este infracţiune dacă afectează capacitatea şoferului de a conduce
Procurorii vor ţine cont de expertizele medicilor legişti.

Articol de Radiojurnal, 27 Ianuarie 2025, 23:27
Consumul de substanţe psihoactive la volan este infracţiune doar dacă se demonstrează că acestea au afectat capacitatea şoferului de a conduce, a decis astăzi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Instanţa Supremă a admis sesizările formulate de Curţile de Apel din Braşov şi Cluj prin care se solicitau clarificări cu privire la necesitatea introducerii unui prag valoric pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor, aşa cum este la consumul de alcool la volan.
Potrivit reporterului RRA, Nicoleta Stoian, controversele au apărut după ce mai mulţi şoferi s-au ales cu dosare penale pentru consum de substanţe interzise la volan, deşi luaseră medicamente uzuale sau spray nazal antialergic. Reclamanţii susţin că simpla prezenţă a substanţei psihoactive în probele biologice, în cantităţi în fime, nu înseamnă că este afectată capacitatea oamenilor de a conduce o maşină, astfel că este nevoie de stabilirea unui prag de la care se poate vorbi de o infracţiune.
Comunitatea Declic a salutat decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi precizează că, de-acum înainte, procurorii vor fi nevoiţi să ţină cont de expertizele medicilor legişti. Potrivit unui comunicat, peste 34.000 de oameni au semnat o petiţie în care se cere schimbarea legii. Comunitatea Declic dă, totodată, asigurări că vor continua demersurile pentru introducerea în Codul Penal a unor praguri care să ofere predictibilitate celor aflaţi sub tratament sau care consumă medicamente din lista celor care pot afecta capacitatea de a conduce.