Consumul de fructe, încurajat în şcoli
Executivul a decis ca fiecare elev din clasele I-VIII, atât din învăţământul public cât şi din cel privat, să primească zilnic câte un măr.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 25 Martie 2010, 13:51
Executivul a decis în ultima sa şedinţă introducerea în România a programului european de încurajare a consumului de fructe în şcoli.
Conform deciziei, fiecare elev din clasele I-VIII, atât din învăţământul public, cât şi din cel privat va primi zilnic câte un măr.
Reprezentanţii guvernului au anunţat că de acest program vor beneficia peste un milion şapte sute de mii de elevi.
Pentru acoperirea programului de consum de fructe în şcoli va fi nevoie de peste 300 de tone de mere pe zi sau circa 360 000 de tone pe an.
Cantitatea este aproape egală cu producţia anuală de mere din livezile autorizate din România.
Consumul de fructe a scăzut în România în ultimii 20 de ani. Anual se consumă aproximativ 50 Kg de fructe pe cap de locuitor. În Uniunea Europeană, consumul este aproape dublu.
"Scăderea consumului se explică prin veniturile mici din România", susţine preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, Viorel Matei.
"Românul întotdeauna caută alimentaţia de bază. Nu poţi să-ţi permiţi să mănânci zilnic mere sau fructe, când trebuie să ai bani pentru o pâine sau o bucată de carne.
"Dacă venitul pe cap de locuitor ar fi dublu, vă garantez că şi consumul, pentru că mărul, fructa e o delicatesă - nu? - mai ales pentru cei mulţi. Dacă într-o familie cumpără un kilogram de mere şi sunt şase persoane şi sunt trei copii, să ştiţi că cei bătrâni nu vor mânca un măr pe săptămână, vor lăsa la copii", a declarat Viorel Matei.
Încurajarea consumului de fructe în şcoli este o decizie recentă a Parlamentului European.
În Uniunea Europeană, dar şi în România, numărul de copii afectaţi de obezitate a crescut îngrijorător.
Aceasta se datorează stilului de viaţă sedentar, cu tot mai puţine activităţi sportive şi cu un număr tot mai mare de ore petrecute la calculator sau privind la televizor.
Obezitatea infantilă este crescută şi din cauza obiceiurilor alimentare. Mâncărurile de tip fast food sunt printre preferatele copiilor.