Consultări la Palatul Cotroceni pe tema legilor justiţiei
K. Iohannis: Legile justiţiei trebuie regândite şi modernizate; este nevoie de reluarea ciclului legislativ.
Articol de Radu Dobriţoiu, 24 Octombrie 2018, 15:55
Klaus Iohannis:
"Bună ziua! Începem o rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare. I-am invitat pentru a discuta despre legile justiţiei. Este evident că legile justiţiei, în forma în care sunt ele valabile astăzi, trebuie regândite şi trebuie modernizate, îmbunătăţite. Este clar că aici obiectivul, cel puţin obiectivul meu, este să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta este cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând, este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei, dar nu oricum! Este nevoie de o legiferare responsabilă, o legiferare transparentă, o legiferare care duce la modernizara reală a legislaţiei în materie. Pentru asta e nevoie de discuţii, e nevoie de transparenţă, e nevoie de discuţii cu CSM-ul, care garantează independenţa justiţiei şi nu ca până acum, când aceste avize ale CSM-ului au fost constant ignorate, este nevoie de consultări cu toţi partenerii din sistem, iar pe partea politică este clar că avem nevoie de o înţelegere, un acord între partidele parlamentare, pentru a relua acest ciclu legislativ şi pentru a îmbunătăţi legislaţia. Avem, de curând, opinia finală a Comisiei de la Veneţia, cel mai autorizat organ în materie de justiţie.
Acele opinii, acele recomandări ale Comisiei de la Veneţia trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări ale specialiştilor, sunt recomandări gândite pentru a ajuta România şi aceste recomandări sunt gândite pentru a ne ajuta. Este nevoie de citirea cu atenţie şi ele trebuie luate în seamă".
Reporter: Vă gândiţi să le propuneţi partidelor politice un pact? S-a discutat mult despre un pact.
Klaus Iohannis:
"Ştiţi ce, eu nu vreau niciun pact cu PSD-ul. Nu despre asta vorbim. Nu ştiu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înţeles greşit ce se întâmplă aici. Eu îmi doresc în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator, un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact cu PSD-ul, nici cu ALDE, nici cu alţii. Eu doresc ca ei să se înţeleagă între ei, să se reia discuţiile pe legile justiţiei într-o formă considerabil îmbunătăţită, ca la final să avem legi care, realmente, ajută sistemul de justiţie din România. Cred că ceea ce s-ar putea obţine, şi sper să obţin acest lucru, este o înţelegere politică între partidele politice".
Reporter: Domnule preşedinte, care să cuprindă ce?
Klaus Iohannis:
"Vedeţi, sistemul de justiţie trebuie să fie independent şi trebuie să fie stabil. Pentru asta, mai devreme sau mai târziu, este nevoie de consens, este nevoie de consens în parlament, nu cu mine. Eu doresc să le explic aceste lucruri. Este nevoie de consens, fiindcă altfel aceste legi vor fi mereu şi mereu modificate, vor genera instabilitate şi vor genera în final un sistem care nu funcţionează optimal, deci ceea ce avem noi acum sunt legi care nu funcţionează bine. Aţi observat că după ce le-am promulgat, deja guvernul a dat ordonanţe de urgenţă şi acestea foarte discutabile din punct de vedere constituţional, fiindcă aşa cum au ieşit din parlament, pur şi simplu, nu sunt aplicabile".