Construcţia microhidrocentralelor din Făgăraş, suspendată
Ministrul mediului spune că vor fi verificate documentele proiectului privind construcţia unor hidrocentrale în Făgăraş după ce mai multe organizaţii au avertizat că acestea nu respectă normele de mediu.
Articol de Roxana Dumitrescu, 02 Noiembrie 2011, 14:41
Lucrările la micile hidrocentralele din Făgăraş, despre care presa a scris că se fac fără a respecta regulile de mediu, vor fi oprite două-trei săptămâni, a anunţat miercuri ministrul mediului, László Borbely, după ce marţi, mai multe organizaţii neguvernamentale au protestat din această cauză.
Ministrul László Borbely a dat asigurări că în această perioadă vor fi verificate în detaliu toate documentele proiectului, pentru a vedea dacă sunt cu adevărat probleme.
El mai spune că ia în calcul şi modificarea legislaţiei privind acest gen de investiţii, dacă se va dovedi necesar.
Pe lângă sistarea lucrărilor în cauză, László Borbely a anunţat şi suspendarea din funcţie a directorului general al Administraţiei bazinale de apă Argeş-Vedea, Adrian Moisescu, pe motiv că nu ar fi efectuat nicio analiză cu privire la respectarea planului de lucrări în albia râurilor din zonă de către investitori.
În următoarea perioadă va fi făcută o analiză completă a tuturor investiţiilor de acest tip în ariile protejat, a anunţat László Biorbely.
"Vom analiza normativele, ca să nu se dea un aviz de modificare de la ape fără să aibă la bază şi avizul, acordul de mediu, pentru că şi aici legislaţia scârţâie. Pe termen mediu şi lung va trebui să ştie toată lumea câte microhidrocentrale facem şi numai în acele zone unde nu împietează asupra mediului. Noi nu o să umplem toată ţara de microhidrocentrale", a declarat László Biorbely.
Garda de Mediu se disculpă
Garda de Mediu a fost acuzată de presă că nu şi-a îndeplinit atribuţiile vizavi de acest subiect.
Preşedintele instituţiei Silvian Ionescu spune că există prevederi în legislaţia de mediu care sunt contradictorii.
"V-am dat o hârtie în care v-am arătat că în numele Gărzii Naţionale de Mediu am făcut tot ce trebuia făcut în conformitate cu legea şi cu ordinele ministrului.
"Mai departe sunt chestiuni de pus la punct, reglementări care se bat cap în cap şi care sunt în vigoare astăzi, din păcate", au fost singurele precizări făcute de preşedintele instituţiei, Silvian Ionescu.
Deciziile de încetare a lucrărilor în albiile râurilor au fost luate de comun acord cu investitorii, au declarat autorităţile.
Investitorii aşteaptă aviz favorabil în urma controalelor ce vor fi efectuate, întrucât în opinia lor, au respectat legea în vigoare la momentul acordării avizelor.
În caz contrar, statul va fi dat în judecată de aceşti investitori, întrucât investiţiile lor se ridică la zeci de milioane de euro, pe care riscă să le piardă.
Câţiva reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale au protestat ieri faţă de mai multe lucrări de amenajare a hidrocentralelor în judeţul Argeş la Capra, Buda, Otic şi Popolog.
Se estimează că este vorba de 300 de astfel de hidrocenterale.
Ele par să afecteze aproximativ 3300 de râuri şi pârâuri care pot fi distruse iremediabil.