Constantin Istrate, acuzat de crime în perioada comunistă
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a făcut public, azi, cel de-al cincilea nume de pe lista persoanelor bănuite de crime şi abuzuri politice în perioada comunistă.
Articol de Radiojurnal, 08 Iulie 2014, 20:46
Constantin Istrate a deţinut funcţii de conducere în Penitenciarul Gherla, în anii '50 şi - conform mărturiilor unora dintre deţinuţi - a aplicat frecvent bătăi cumplite celor încarceraţi.
Constantin Istrate, care locuieşte în prezent într-o comună din judeţul Timiş - este acuzat că ar fi responsabil de un regim de detenţie care a dus la decesul a peste 200 de deţinuţi politici, fapte pentru care Instituţia cere Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să declanşeze urmărirea penală.
“Istrate Constatin a fost om simplu, nu a beneficiat de posibilităţi materiale foarte bune şi din această cauză el a fost un potenţial racolabil pentru sistemul penitenciar de la acea vreme, care i-a permis o ascensiune profesională pe care altfel n-ar fi avut posibilitatea să o aibă. Anul acesta a împlinit 88 de ani şi este unul dintre cei mai cunoscuţi ofiţeri de penitenciar care a lucrat în anii comunismului în România“, spune Cosmin Budeancă,, directorul general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
În urmă cu aproximativ 2 ani conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a anunţat că deţine o listă cu 35 de persoane bănuite că în timpul regimului comunist ar fi aplicat tratamente inumane deţinuţilor politici în închisori, însă noua conducere a instituţiei nu mai consideră cifra realistă.
Până acum, Alexandru Vişinescu, fost comandant al Închisorii Râmnicu Sărat a fost trimis în judecată pentru fapte împotriva umanităţii, pentru alte două persoane s-a cerut urmărirea penală.