Constanța: A fost suplimentat numărul paturilor de terapie intensivă
La Spitalul Județean de Urgență Constanța, numărul paturilor de terapie intensivă a fost suplimentat, dar susținerea lor cu oxigen este dificil de realizat.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 12 Aprilie 2021, 13:32
Problema lipsei locurilor de terapie intensivă pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19 trebuie rezolvată rapid. Tot mai multe spitale din țară spun că nu au unde să-i îngrijească pe cei aflați în stare gravă.
Autoritățile susțin că încearcă să găsească soluții. În județul Constanța, de exemplu, deși rata de infectare este în scădere, spitalele sunt în continuare sub presiune. De la începutul lunii, locurile la ATI sunt ocupate în permanență. La Spitalul Județean de Urgență Constanța, numărul paturilor de terapie intensivă a fost suplimentat, dar susținerea lor cu oxigen este dificil de realizat, în condițiile în care și secția ATI non COVID este plină. Medicii sunt alarmați și pentru că au crescut în mod îngrijorător numărul de infectări și cazurile severe la tineri și copii. Sorin Cealera explică.
Reporter: În spitalele constănțene sunt internate la această oră 478 de persoane confirmate cu COVID, iar locurile la ATI sunt ocupate peste tot. 23 dintre cele 56 de paturi dedicate pacienților COVID sunt la Spitalul Județean de Urgență Constanța, unde consumul de oxigen necesar este de cinci ori mai mare decât înainte de pandemie.
Medicul Ioan Tofolean, managerul spitalului: Cazurile sunt foarte grave. Avem toate paturile pline: și la ATI de COVID și la non coronavirus, deci avem 50 și ceva de paturi de ATI. E foarte greu să susții atâtea paturi de ATI. Problema este să asiguri debitul și presiunea, pentru că pacienții cu COVID au nevoie de două surse de oxigen, astfel încât să aibă debit suficient ca să nu decedeze.
Reporter: 113 pacienţi COVID sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase a cărui capacitate a fost mărită la 140 de locuri. Cele zece de terapie intensivă sunt ocupate.
Medicul infecționist Sorin Rugină: Ne îngrijorează foarte mult creșterea numărului de cazuri şi la copii; au început să realizeze și ei forme severe și am văzut că, câțiva, cazuri puține deocamdată, dar un semnal extrem de serios de alarmă pentru faptul că au ajuns la intubare.
Reporter: Județul Constanța are o rată de infectare de 3,9 cazuri la 1.000 de locuitori, iar municipiul Constanța de 5,28 la 1.000 de locuitori, cu peste 1.600 de cazuri active.
(PH)