Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Consolidarea rolului nostru în Uniunea Europeană, rolului României și poziției României în Uniunea Europeană, consolidarea rolului și poziției României în cadrul NATO și relația transatlantică”

Interviu cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu.

Galerie foto (1)

Articol de Florin Lepădatu, 04 Iulie 2023, 09:56

Interviu cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu

RADOR - Realizator: Ruxandra Săraru - Bună seara, doamnelor și domnilor, vă spune Ruxandra Săraru, la o ediție specială a emisiunii "Oameni care mișcă România". O doamnă a diplomației românești, care și-a impus și a dorit să miște România, este doamna ministru de Externe al României, Excelența Sa Luminița Odobescu. Bine ați revenit la Radio România Actualități, în primul interviu în calitatea aceasta onorantă, doamna ambasador, ministru de Externe acum al României.

Luminiţa Odobescu: Vă mulțumesc pentru invitație, bine v-am regăsit!

Realizator: Vă mulțumesc mult. Având un spațiu atât de restrâns pentru această emisiune, o să încep direct: care sunt principalele priorități ale mandatului dumneavoastră, doamnă ministru?

Luminiţa Odobescu: Mulțumesc pentru invitație. Vreau să spun că prioritățile oricărui ministru de externe se bazează pe continuitate și predictibilitate, pentru că în politica externă plecăm de la un principiu fundamental: apărăm interesele României și ale cetățenilor români. Politica externă a României, evident, urmează liniile trasate de președintele României la începutul anului, dar și de programul de guvernare. Ele pleacă de la trei principii fundamentale, de la cei trei piloni esențiali ai politicii externe a României: consolidarea rolului nostru în Uniunea Europeană, rolului României și poziției României în Uniunea Europeană, consolidarea rolului și poziției României în cadrul NATO și relația transatlantică. Evident că actualul context, generat de acest război brutal al Rusiei în Ucraina, își pune amprenta și pe prioritățile în materie de politică externă. Sprijinim Ucraina în continuare, în strânsă coordonare cu aliații noștri, deci nu numai în plan bilateral, dar și în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO. În egală măsură, sprijinul nostru și prioritatea noastră în materie de politică externă, pe lângă Ucraina, este dată de susținerea Republicii Moldova, aspirațiilor sale europene. Lista este foarte lungă, pentru că sunt foarte multe acțiuni de politică externă în perioada următoare. Vorbesc de săptămâna viitoare, de Summit-ul NATO de la Vilnius, vorbesc de vizitele bilaterale - și atât ale domnului președinte, cât și ale primului-ministru și ale mele personal. Avem în toamnă un un eveniment foarte important, Summit-ul celor Trei Mări, un proiect important pentru România, România deținând președinția Inițiativei celor Trei Mari și împreună cu summitul organizat de președintele României, avem și un forum de afaceri. Sunt foarte multe evenimente și priorități în materie de politică externă. Evident, trebuie să gestionăm aceste consecințe, în primul rând, ale războiului din Ucraina, consecințe care sunt în plan economic, în plan energetic și lucrăm în acest sens cu toate instituțiile responsabile ale statului român. Nu aș vrea să nu subliniez importanța pe care noi o acordăm, Ministerul de Externe, Guvernul României, o acordă românilor de pretutindeni și de aceea ne-am propus să continuăm sprijinul și să modernizăm rețeaua consulară. Și pentru mine este o prioritate a mandatului meu pentru a răspunde diverselor solicitări ale comunităților de români de pretutindeni.

Realizator: Ce așteptări aveți de la președinția rotativă - iată, s-a făcut iulie - deținută de la 1 iulie de Regatul Spaniei? Mai ales, ce ne dorim cu toții și pentru ce luptăm cu toții: Dosarul Schengen.

Luminiţa Odobescu: Ieri am fost, împreună cu ambasadorul Spaniei la București și cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, la lansarea priorităților președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene. Evident, ne bucură faptul că la loc de frunte, una din prioritățile președinției spaniole a Consiliul Uniunii Europene este și aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Lucrăm împreună cu președinția spaniolă, dar și cu celelalte instituții, Comisia Europeană, Parlamentul European, cu toate statele membre, să reușim să ne atingem acest obiectiv de suflet, până la urmă și important pentru toți românii, pentru toți cetățenii români. Și este foarte important ca președinția spaniolă - și așa cum a declarat nu numai ambasadorul Spaniei aici, la București, dar și premierul spaniol, ministrul de externe - au pus acest obiectiv al nostru printre priorități și sunt convinsă că vom lucra cu toată deschiderea pentru a ajunge la consens, la unanimitate, pentru a putea avansa în acest dosar.

Realizator: Vă mulțumesc pentru acest răspuns succint, dar atât de elovent. Pentru ce scenarii este pregătită România în ceea ce privește războiul din Ucraina și recentele evoluții ale situației din Rusia?

Luminița Odobescu: Faptul că suntem membru al Uniunii Europene și al NATO ne asigură o siguranță, ca să spun așa, din punct de vedere securitar. Noi lucrăm în strânsă coordonare cu toți partenerii noștri europeni, cu toți aliații, pentru a sprijini Ucraina. Scenariul pe care ni-l dorim cu toții este ca Ucraina să câștige acest război ilegal. Am văzut cu toții ceea ce se întâmplă și cred că nu avem cuvinte ca să putem să descriem ceea ce se întâmplă în momentul actual și ceea ce vedem în Ucraina. Deci, scenariul pe care ni-l dorim și pentru care lucrăm este ca Ucraina să câștige acest război și să li se ofere garanții de securitate pe termen lung. Este important nu numai pentru Ucraina, este important pentru întreaga noastră regiune. Așa cum știm cu toții, ei luptă nu numai pentru, evident, pentru securitatea, pentru integritatea lor teritorială, dar luptă pentru întreaga securitate a regiunii noastre.

Realizator: Să trecem la alt subiect și la un subiect foarte de suflet pentru noi, românii. Ce noi pachete de ajutor vom oferi noi Republicii Moldova, fraților noștri?

Luminița Odobescu: După cum ați văzut, prima mea vizită în calitate de ministru de externe a fost la Chișinău și vreau să subliniez și cu această ocazie că România sprijină și va continua să sprijine vocal și susținut Republica Moldova, atât în plan bilateral, cât și în plan european. Aspirațiile sale europene sunt îndreptățite. Republica Moldova, autoritățile de la Chișinău au făcut eforturi considerabile pe parcursul european să îndeplinească recomandările Comisiei Europene și mă bucur să constat că are susținerea din partea partenerilor europeni și a instituțiilor europene. Pentru Republica Moldova, ca și pentru România, este foarte, foarte important ca până la sfârșitul anului să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană și recent, Comisia Europeană a făcut o primă evaluare a stadului îndeplinirii de către Republica Moldova a recomandărilor. Ne bucurăm că sunt progrese substanțiale, deci sunt pe drumul cel bun, iar România va continua să susțină vocal, prin demersuri politico-diplomatice la toate nivelele, Republica Moldova în acest parcurs european. Dar vreau să subliniez, nu numai sprijinul în plan european, vreau să subliniez și sprijinul în plan bilateral și recent, Guvernul României a adoptat un nou pachet financiar de sprijin cu proiecte concrete pentru transportul școlar, pentru infrastructura la nivelul autorităților locale: apă, canalizare ș.a.m.d. Sunt proiecte concrete, sprijinite de Guvernul României, care vin în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova. Deci, România este prezentă cu fapte concrete.

Realizator: Concrete, punctuale.

Luminița Odobescu: Cu proiecte concrete, vizibile.

Realizator: Vizibile.

Luminița Odobescu: Pentru cetățenii din Republica Moldova și cred că acest lucru, exemplele sunt nenumărate. Știți, anul trecut și atunci când au fost în mare dificultate.

Realizator: Energetică.

Luminița Odobescu: Energetică. România a furnizat aproape peste 80% din necesarul de energie electrică. Am îmbunătățit infrastructura în punctele de trecere a frontierei. Avem o platformă de sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României. Vorbesc aici împreună cu Franța și Germania, întâmplarea face că suntem trei doamne ministre de externe și ne-am propus să continuăm și următoarea reuniune a platformei de sprijin pentru Republica Moldova va avea loc în toamnă la Chișinău. Sunt o mulțime de exemple concrete. Am fost inițiatori și am sprijinit această misiune civilă a Uniunii Europene, condusă de un fost coleg de-al meu, ambasadorul Cosmin Dinescu. România a stat și la baza noului regim de sancțiuni pentru a sprijini Republica Moldova să facă față atacurilor hibride. Deci sunt foarte multe inițiative recent, Comisia... Lista este lungă și deschisă, dar extrem de importantă. Zilele trecute, Comisia Europeană a venit cu nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova și vizează nu numai sprijinul financiar, dar și sprijinul legat de integrarea Republicii Moldova în piața internă, de reducere a tarifelor de roaming, de liberalizarea în continuare a comerțului. Deci, măsurile sunt în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova pentru a-i susține în toate eforturile pe care le fac până la urmă, nu numai pentru parcursul lor în procesul de integrare europeană, dar pentru bunăstarea lor personală. Și ei știu că România este și va fi alături de ei și că pot conta pe noi.

Realizator: Asta este extraordinar. O prioritate de suflet ați spus dvs. Ce noi formule de sprijin are pregătite Ministerul de Externe pentru românii de pretutindeni?

Luminița Odobescu: Avem mai multe formule de sprijin. În primul rând, avem un plan de acțiune pentru extinderea și modernizarea rețelei consulare. Sunt în dialog acum cu colegii mei ambasadori din toate spațiile, nu numai europene, ca să vedem exact și avem un plan de acțiune pentru a moderniza și pentru a extinde rețelele consulare, nu numai în spațiile cu comunități importante de români, dar și în spațiile unde avem comunități. Și ca pentru a putea, până la urmă, răspunde solicitărilor acestea, obiectivul nostru este de a oferi servicii consulare de calitate și rapide. De asemenea, lucrăm pentru a continua procesul de digitalizare. Extrem de important, avem o platformă, e-cons, lucrăm împreună cu colegii noștri de la Ministerul de Interne, de la Evidența Persoanelor și de la Direcția Generală a Pașapoartelor pentru a integra toate aceste servicii. Da, deci pentru a le integra și pentru a răspunde cât mai rapid solicitărilor cetățenilor noștri. Evident, continuă procesul de perfecționare a colegilor mei din serviciul consular, de debirocratizare și în egală măsură am discutat să ne uităm un pic și la legislația existentă, să vedem dacă este posibil să mai simplificăm din anumite prevederi, practic, împreună cu celelalte instituții, ministere, cum este Ministerul de Interne și Ministerul Justiției, să ne uităm, să vedem dacă putem să facem și îmbunătățiri din punct de vedere al legislației. Cum am spus, obiectivul nostru este să continuăm procesul de reformă. Ne ne aflăm în acest proces de reformă al serviciilor consulare, să le modernizăm, să răspundem și evoluțiilor în materie digitală, pentru că trăim într-o epocă...

Realizator: Ăsta e trendul, ăsta e secolul XXI și ne îndreptăm spre mijlocul lui.

Luminița Odobescu: Exact! Și ne îndreptăm vertiginos, așa, deci trebuie să răspundem. Lucrăm ca să îmbunătățim echipamentele, sistemul de IT, deci este un șantier în lucru.

Realizator: Cum vedeți implicarea României în Strategia Dunării și care sunt obiectivele noastre?

Luminiţa Odobescu: Este un proiect de suflet, pentru că am fost în minister atunci când s-a lansat Strategia Dunării, ca un proiect de cooperare şi de îmbunătăţire a cooperării între statele riverane. Din păcate, trebuie să fiu sinceră şi să recunosc că în ultima perioadă nu s-a mai vorbit așa de mult despre Strategia Dunării, deși este un proiect extrem de important.

Realizator: Foarte important!

Luminiţa Odobescu: Pentru România, cu oportunităţi nu numai în plan economic, dar şi plan cultural, turistic.

Realizator: Şi strategic.

Luminiţa Odobescu: Şi strategic. Dunărea este o arteră strategică importantă nu numai pentru România, dar și pentru partea noastră de Europă. Cred că războiul din Ucraina a repus Dunărea și interesul pentru a dezvolta transportul fluvial și pentru a stimula cooperarea economică între țările riverane, pentru că cred că utilizarea Dunării pentru a putea transporta, de exemplu, mărfurile și cerealele din Ucraina, la fel și implicarea Dunării într-o etapă viitoare în ceea ce privește procesul...

Realizator: De reconstrucţie.

Luminiţa Odobescu: De reconstrucţie. Deci, toate acestea fac din nou să ne uităm cu mai mare atenție la Strategia Dunării și să vedem, pentru că nu e numai o chestiune de resurse financiare, pe care le găsim în diversele programe, ci de a le ne regândi puțin și din această perspectivă şi cred că Dunarea este importantă pentru noi, dar este importantă pentru regiune și este inclusiv importantă ca liant în acest proces de extindere al Uniunii Europene în regiunea noastră.

Realizator: Să vorbim și despre dosarul Mării Negre şi poziția noastră strategică.

Luminiţa Odobescu: Marea Neagră, evident, are un rol geostrategic și s-a văzut foarte clar în contextul războiului din Ucraina. România a subliniat importanța strategică şi relevanța Mării Negre chiar înainte. Îmi aduc aminte, atunci când am avut președinția Consiliului Uniunii Europene am explicat partenerilor noștri cât de importantă este din punct de vedere strategic şi nu numai strategic, dar și practic, Marea Neagră. De asemenea, în cadrul NATO, România întotdeauna a sublinat relevanța strategică a Mării Negre și pot să spun că la Summitul de la Madrid a fost recunoscut în conceptul strategic, agenda strategică, relevanţa geostrategică a Mării Negre. Ea este şi cu atât mai relevantă în contextul actual, ca parte a securității transatlantice. Ne uităm nu numai din acest punct de vedere la Marea Neagră, ne uităm și din punct de vedere al interconectării și a legăturii dintre Marea Neagră și respectiv, Asia Centrală și aș vrea să subliniez proiectul de interconectare, semnat în decembrie, anul trecut, de către Azerbaidjan, Georgia, România și cu sprijinul nemiljocit al Comisiei Europene. Este vorba de acel cablu submarin de energie verde. E un proiect esenţial, parte a gândirii strategice care leagă Europa de Asia Centrală și nu ne gândim numai în domeniul energiei, vorbim și de transport, de legăturile de ferry dintr-o parte în cealaltă parte. Vorbim, de asemenea, de cablul digital. Sunt foarte multe proiecte care scot în relevanţă rolul geostrategic și importanţa economică a Mării Negre. Portul Constanța a devenit și mai relevant în actualul context.

Realizator: Mai relevant ca oricând.

Luminiţa Odobescu: Mai relevant ca oricând și este foarte important ca să ne gândim cum putem să valorificăm oportunitățile oferite și să gândim, evident, în perspectivă.

Realizator: Ce șanse avem ca România să intre în programul și Visa Waiver?

Luminiţa Odobescu: Visa Waiver este o prioritate pentru Guvernul României și pentru Ministerul de Externe și vreau să subliniez că zilele trecute am avut o primă reuniune de coordonare pe această temă, temă ceva foarte importantă pentru cetățenii români. Deci, pentru că are și conotații simbolice, vorbim de relația noastră cu partenerul strategic. Şi practice, până la urmă, pentru toți românii care călătoresc în Statele...

Realizator: Şi doresc să călătorească.

Luminiţa Odobescu: Da, am avut această primă discuție, la nivelul Guvernului avem un coordonator național, avem un plan de acțiune pe care l-am discutat împreună cu dânsul. Am extins acest plan de acțiune și la comitetul interministerial care va fi lansat chiar astăzi și practic, urmărim cu maximă atenție aceste obiective, care înseamnă anumite modificări legislative, dar și o coordonare foarte strânsă cu partenerii noștri americani și mă bucur că doamna ambasador a subliniat faptul că accederea României la programul Visa Waiver este una din prioritățile sale, pentru că e foarte important...

Realizator: La început de mandat a spus acest lucru şi acum, de curând, săptămâna trecută, la aniversare.

Luminiţa Odobescu: Da. Dar lucrăm și și cu Comisia Europeană, deci, în partea aceasta. Evident, Ministerul de Externe, de partea sa, anul trecut a lansat o campanie de informare pentru cetățenii români, pe care intenționăm să o continuăm, evident, în strânsă coordonare cu colegii noștri de la Ambasada SUA. Deci este un proiect prioritar. Lucrăm intens ca să atingem acest obiectiv. Este o muncă de echipă și evident, sper să reușim.

Realizator: Sperăm cu toții și vă susținem cu toții și ne susținem cauza. Suntem în iulie, 4 iulie, Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii. Un mesaj de la doamna ambasador, doamna ministru român de externe, Luminița Odobescu.

Luminiţa Odobescu: Ziua de 4 iulie are o relevanță importantă și pentru noi, pentru români, pentru că întotdeauna când știam că este 4 iulie, ne gândeam la libertate, la valori democratice, la partenerii noștri strategici. Vreau să profit și eu de această ocazie să le urez tuturor colegilor diplomați americani, fie că sunt la Washington, fie că sunt la ambasada lor de la București, să le urez Forțelor armate americane care sunt prezente în România în această perioadă, dificilă pentru regiunea noastră, să le urez tuturor prietenilor și partenerilor noștri strategici "La mulți ani!", "Happy 4th of July!"

Realizator: Doamnă ministru, eu vă mulțumesc pentru faptul că ați acordat primul interviu din cariera dumneavoastră de ministru al Afacerilor Externe postului național de radio Radio România Actualități. Vă urez succes! Ne urez să vi se îndeplinească toate prioritățile și toate proiectele și vă așteptăm oricând la Radio România Actualități, numai cu vești foarte bune.

Luminiţa Odobescu: Vă mulțumesc frumos!

Realizator: Şi noi vă mulțumim. Doamnelor și domnilor, a fost doamna ministru român de externe Luminița Odobescu, un om care se încăpățânează să creadă că România trebuie și poate să aibă un destin. Ruxandra Săraru vă mulțumește pentru atenție și vă dă întâlnire marțea viitoare, cu un alt om care crede că România poate și trebuie să meargă mai departe.

FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
România 21 Decembrie 2024, 10:22

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin 11 persoane ar fi murit, după ce un bărbat a intrat cu o mașină în...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
România 21 Decembrie 2024, 09:15

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989

În capitală vor avea loc slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989 în Piața Universității și la Monumentul...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
România 21 Decembrie 2024, 09:12

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării

În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
București: Incendiu puternic la Piața Matache
România 21 Decembrie 2024, 09:10

București: Incendiu puternic la Piața Matache

Nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu.

București: Incendiu puternic la Piața Matache
La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
România 20 Decembrie 2024, 19:53

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani

Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural.

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
România 20 Decembrie 2024, 18:47

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De vineri se circulă pe autostradă între Buzău și Focșani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău