Consiliul Concurenţei vrea să afle problemele producătorilor
Instituţia trimite solicitări de informaţii producătorilor de bunuri de larg consum.
Articol de Radiojurnal, 05 Iunie 2024, 07:33
Consiliul Concurenţei vrea să afle de la producătorii din România despre problemele acestora - iar în acest scop instituţia va trimite solicitări de informaţii producătorilor de bunuri de larg consum din ţara noastră.
Procesul de trimitere a formularelor a început deja - producătoririi au la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde iar analizarea datelor obţinute se va face în cel mult o jumătate de an - spune vicepreşedintele Consiliului Concurentei, Dan Virgil Pascu:
E un fenomen european- producătorii fiind dezechilibrați în raporturile cu retailerii, au niște rețineri justificate în a ieşi public, pe teamă să nu /.../ respectivul retailer sau poate prin contaminare, chiar pe ceilalți. Noi știm de lucrurile astea, însă nu avem indicii, ni se relatează.
Dar de la relatarea aia și până acolo să mă duc eu la Curtea de Apel București să cer un ordin prin care pot intra peste retaileri, să le verific corespondenţa internă, mai lipsesc câteva bucăți de informații, un înscris, lucruri de felul ăsta nu ajung la noi.
Începând cu 2022, însă, an în care au intrat în vigoare prevederile Legii 81, prevederi expres care protejează producătorul în raporturile comerciale cu retailul, noi nu am primit indicii cu privire la încălcarea legii respective.
În contextul ăsta, o să fie până la 300 de solicitări de informații anonimizate către producători din România. Încercăm să sondăm în felul ăsta piață, să trecem cumva de pasivitatea lor și de reţinerile lor legitime şi atunci le punem la dispoziţie un instrument foarte eficient să pună toate lucrurile pe masă și noi le tratăm anonim și atunci o să putem să și intervenim.
Discuţiile se poartă în Comisia economică din Senat, după ce mai mulţi producători români au reclamat că le-au fost scoase în mod nejustificat alimente de pe rafturile unor mari magazine şi le acuză pe acestea că descurajează firmele autohtone.
Ministerul Agriculturii intenţionează să introducă sancţiuni în cazul în care comercianţii scot din ofertă produse alimentare româneşti mai ieftine decât cele similare din import. Iar pe agenda Parlamentului din următoarele zile sunt în analiză şi alte iniţiative ce urmăresc să aducă mai multă protecţie pentru consumatori.