Consiliul Concurentei a amendat 4 companii pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile
Firmele si-au confirmat fapta si au primit o reducere de 30% din amendă.
Articol de Alex Buzică, 14 Februarie 2024, 07:46
Consiliul Concurentei a amendat 4 companii pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile. Acestia si-au confirmat fapta si au primit o reducere de 30% din amenda.
Anul 2023 a adus noi atribuții pentru Autoritatea de Concurență care și-a continuat activitatea în monitorizarea piețelor si a deschis investigații acolo unde au existat indicii de încălcare a legii.
În 2023 au fost declanșate 24 de investigații privind posibile încălcări ale legii concurenței, cele mai multe din ultimii 12 ani, în domenii precum distribuția energiei electrice, piața serviciilor bancare de creditare pentru persoanele fizice, producerea și comercializarea uleiului de floarea soarelui, zahărului și untului, piața pieselor auto sau piața lucrărilor de întreținere a drumurilor naționale și autostrăzi.
Autoritatea de concurență a finalizat 14 investigații privind încălcarea Legii concurenței, aplicând amenzi în valoare totală de 160 milioane lei (32,1 milioane euro), din care 77% reprezintă sancțiuni aplicate pentru înțelegeri între companii.
SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A au primit 123 milioane lei amenda (25 milioane euro) pentru pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile. Conversațiile pe WhatsApp ale unor angajați responsabili de vânzări au fost principalele probe care au adus amenzi de 123 milioane de lei de la Consiliul Concurenței către Samsung, eMag, Flanco și Altex.
Au fost aplicate amenzi de 14,3 milioane lei (aprox. 2,9 milioane euro ) pentru companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt.
Una dintre preocupările majore ale Consiliului Concurenței în acest an este să încheie două anchete în ceea ce privește băncile din România, mai precis raportările legate de Biroul de Credit și posibila colaborare între băncile care influențează ROBOR, a anunțat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.