Conferința pe tema COVID-19 organizată de Radio România și Links Associates
Medicii recomandă autorităților să comunice clar și empatic cu populația în problema pandemiei iar mediul privat consideră că statul se mobilizează greoi în situații de criză.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Iulie 2020, 11:55
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, doctorul Alexandru Rafila, atrage atenția că măsurile autorităților și comportamentul populației sunt pricipalele instrumente de luptă împotriva pandemiei însă în România acestea nu funcționează corect, drept dovadă faptul că de 2 luni numărul infectărilor este în creștere.
El declara astăzi, într-o dezbatere de profil, că în ciuda faptului că secțiile de terapie intensivă din România sunt jumătate pline, solidaritatea între autorități și cetățeni pentru prevenirea răspândirii virusului nu funcționează. Dincolo de activitatea sistemului medical, spune el, autoritățile trebuie să comunice clar și empatic cu cetățenii pentru a determina o schimbare de comportament în rândul acestora.
De cealaltă parte, reprezentanții mediului privat de specialitate afirmă că în aceste momente se observă cât de mare nevoie este de parteneriatul public-privat, un parteneriat despre care se vorbește de 30 de ani însă nu se face nimic concret. Ei spun că mediul privat se poate angaja mult mai rapid în lupta cu pandemia, începând cu testarea. Mihail Lala, directorul OK MEDICAL, companie care a creat unul din centrele de testare din România:
“Este nevoie de acest tip de parteneriat, inclusiv în această criză, pentru că doar mediul privat poate să miște lucrurile repede. Știm cu toții că în sistemul de stat este nevoie de proceduri de achiziție, de licitații, de aprobări, de o întreagă birocrație care nu face altceva decât să încetinească ritmul în care se realizează răspunsul în fața acestei pandemii. Pe de altă parte, la nivelul instituțiilor statului, inclusiv ministere, există o ruptură între management și funcționar, între șefii de departamente și tehnicieni și așa mai departe. De aceea parteneriatul public-privat ar fi o soluție în rezolvarea acestei crize. “
AUDIO:
(PH)